Afbeelding
Wouter van Dijk

D66 wil debat over bomen

13 september 2019 om 13:00 Natuur en milieu

DOORN De onrust over de circa 350 oranje gestipte bomen in het park van Huis Doorn houdt aan. Menig bezoeker van het landgoed aan de Langbroekerweg reageert verontwaardigd op het plan om de bomen te kappen.  Ook de politiek komt in beweging. Als de kap door zou gaan, betekent dat een enorme kaalslag, verklaarde D66-fractieleider Karin Oyevaar voor de camera van RTV Utrecht.

Michiel Schaaij

KRITISCH De oppositiepartij toont zich uiterst kritisch over het renovatieplan voor het park. Volgens D66-raadslid Erik van Buiten moet het Rijksvastgoedbedrijf wel met een heel goed verhaal komen, om groen licht te krijgen voor de bomenkap. D66 vindt dat eerst de gemeenteraad over de kapplannen moet gaan praten. Van Buiten en Oyevaar maakten onlangs met enkele vrijwilligers van Huis Doorn een rondgang over het landgoed. 

DOELGROEP Fractieleider Oyevaar vroeg zich daarna op Twitter af, voor wie het park eigenlijk is bedoeld: voor museum liefhebbers en buitenlandse toeristen, of voor de inwoners van Doorn, die er Koningsdag vieren, hun rondjes joggen en er met hun kinderen gaan wandelen. Maar volgens CDA-wethouder Chantal Broekhuis, rekent de terreineigenaar de Doornse gebruikers wel degelijk tot de doelgroep. 

CONTROVERSIEEL Bovendien heeft het Rijksvastgoedbedrijf een aantal belanghebbenden betrokken bij het opstellen van het masterplan, zegt Broekhuis. Een klankbordgroep heeft meegedacht over de voorgenomen renovatie. ,,Het plan is in samenspraak met vrijwilligers en plaatselijke groenverenigingen tot stand gekomen", aldus de wethouder.

MODERNE KUNST Niet alleen de voorgenomen bomenkap doet stof opwaaien. Onder de vrijwilligers van Huis Doorn klinken ook kritische geluiden over het doolhof en de moderne kunst, die het Rijksvastgoedbedrijf op het landgoed wil introduceren. Zo moet een oud bruggetje wijken voor een moderne variant en dat valt niet bij iedereen in de smaak. 

PETITIE Inmiddels is een petitie om geen vergunning voor de grootschalige kaalslag in het kasteelpark af te geven meer dan 200 keer ondertekend. De indieners willen dat serieus naar aangedragen alternatieven wordt gekeken en dat het Rijksvastgoedbedrijf in gesprek gaat met belanghebbenden. De petitie Kappen met kappen staat op www.petitiestarter.nl en kan nog tot 28 oktober worden ondertekend.

REACTIE RIJKSVASTGOED Dat er onrust is over de oranje stippen op de bomen is bekend bij Rijksvastgoed. Maar ingrijpen is toch echt nodig. Dat iedere gemarkeerde boom om gaat is echter nog onderwerp van discussie. ,,Voor het herstel van het park heeft het Rijksvastgoedbedrijf de conditie van het bos onderzocht", zegt een woordvoerder. ,,Daaruit bleek dat vanwege de boomveiligheid en boomkwaliteit, de aanleg van nieuwe wandelpaden en het zicht meerdere bomen mogelijk gekapt moeten worden. Het gaat om ongeveer 350 bomen in het centrale deel van het bos. Ook de bomen aan de Dwarslaan en de Zuidlaan worden mogelijk vervangen, bijvoorbeeld voor lindes die beter in een laanvorm groeien. Dit proces wordt gefaseerd uitgevoerd en zal daarom meerdere jaren duren."

Volgens de woordvoerder is niet gezegd dat iedere gemarkeerde boom ook daadwerkelijk geveld gaat worden. ,,Over de exacte aantallen is op dit moment nog geen uitsluitsel, een boomspecialist zal dit nader beoordelen. Vooruitlopend op de vergunningaanvraag zijn de bomen die mogelijk gekapt worden gemarkeerd, om vooraf aan te geven welke bomen het mogelijk betreft."

Volgens het Rijksvastgoedbedrijf is het nog niet zeker dat álle gestipte bomen moeten wijken.

Bron video: RTV Utrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie