Afbeelding
Shutterstock

Heuvelrugcollege treft maatregelen tegen lachgas en waterpijpcafés

Politiek

HEUVELRUG De gemeente doet de waterpijp en lachgas in de ban. De nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) maakt korte metten met overlast door lachgasgebruikers en waterpijpcafés. Zo mag in de openbare ruimte voortaan geen lachgas meer worden gebruikt, als dat hinder veroorzaakt. Verder komt er een vergunningplicht voor zogenoemde sishalounges. 

Michiel Schaaij

Eerder dit jaar stelde fractieleider Dick Karssen van de ChristenUnie de gezondheidsrisico's van lachgas al aan de orde. Maar omdat het gebruik ervan landelijk niet strafbaar is, behoort een algeheel verbod niet tot de mogelijkheden. De overlast van lachgasgebruik kan echter wel worden aangepakt en daarvoor wordt de Heuvelrugse APV per 1 januari aangepast.

GEVAAR Met een vergunningplicht voor sishalounges wil burgemeester Frits Naafs voorkomen, dat waterpijpcafés zich ongereguleerd in de Heuvelrugdorpen gaan vestigen. Het tv-programma NOS op 3 maakte eerder aannemelijk, dat het aantal waterpijpetablissementen in Nederland tussen 2015 en 2018 is verdubbeld. Volgens Naafs vormen die een gevaar voor de volksgezondheid. 

CRIMINEEL Ook de brandveiligheid van sishalounges zou vaak te wensen overlaten. Verder wijst de burgemeester op het gevaar van criminele invloeden. ,,Waterpijpcafés vormen vaak het toneel van dingen waarvan je niet wilt dat die gebeuren", zegt Naafs. Hij wil daar al bij voorbaat grip op krijgen. De laatste jaren kwamen stedelijke sishalounges herhaaldelijk in het nieuws vanwege gewelddadige incidenten.

ONDERWERELD Zo werd drie jaar geleden een afgehakt hoofd gevonden voor een Amsterdams waterpijpcafé. Een misdaadverslaggever van dagblad Het Parool betitelde die sishalounge als ,,een verzamelplek voor een groep uit de onderwereld". Door voortijdig mogelijkheden te hebben om waterpijpcafés te weren, hoopt de burgemeester excessen te voorkomen. Overigens moet de nieuwe APV nog wel door de gemeenteraad worden goedgekeurd. 

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Gemeenteraad akkoord met bouwplan Sportlaan Driebergen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (2): ‘Een revolutie of burgeroorlog is niet ondenkbeeldig’ 11 uur geleden
Afbeelding
‘Sport niet opnieuw op slot bij volgende coronagolf’ 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Politiek eist alsnog maatregelen Donderbergrotonde 14 uur geleden
Afbeelding
Station Driebergen-Zeist krijgt dertig OV-ebikes 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Erkenning voor persoonlijk werk van Jenny Boot: ‘Altijd spannend om aan de buitenwereld te tonen’ 20 uur geleden
Afbeelding
Maand van de geschiedenis bij Museum Huis Doorn 29 sep, 19:45