Afbeelding
Shutterstock

Heuvelrugcollege treft maatregelen tegen lachgas en waterpijpcafés

Politiek

HEUVELRUG De gemeente doet de waterpijp en lachgas in de ban. De nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) maakt korte metten met overlast door lachgasgebruikers en waterpijpcafés. Zo mag in de openbare ruimte voortaan geen lachgas meer worden gebruikt, als dat hinder veroorzaakt. Verder komt er een vergunningplicht voor zogenoemde sishalounges. 

Michiel Schaaij

Eerder dit jaar stelde fractieleider Dick Karssen van de ChristenUnie de gezondheidsrisico's van lachgas al aan de orde. Maar omdat het gebruik ervan landelijk niet strafbaar is, behoort een algeheel verbod niet tot de mogelijkheden. De overlast van lachgasgebruik kan echter wel worden aangepakt en daarvoor wordt de Heuvelrugse APV per 1 januari aangepast.

GEVAAR Met een vergunningplicht voor sishalounges wil burgemeester Frits Naafs voorkomen, dat waterpijpcafés zich ongereguleerd in de Heuvelrugdorpen gaan vestigen. Het tv-programma NOS op 3 maakte eerder aannemelijk, dat het aantal waterpijpetablissementen in Nederland tussen 2015 en 2018 is verdubbeld. Volgens Naafs vormen die een gevaar voor de volksgezondheid. 

CRIMINEEL Ook de brandveiligheid van sishalounges zou vaak te wensen overlaten. Verder wijst de burgemeester op het gevaar van criminele invloeden. ,,Waterpijpcafés vormen vaak het toneel van dingen waarvan je niet wilt dat die gebeuren", zegt Naafs. Hij wil daar al bij voorbaat grip op krijgen. De laatste jaren kwamen stedelijke sishalounges herhaaldelijk in het nieuws vanwege gewelddadige incidenten.

ONDERWERELD Zo werd drie jaar geleden een afgehakt hoofd gevonden voor een Amsterdams waterpijpcafé. Een misdaadverslaggever van dagblad Het Parool betitelde die sishalounge als ,,een verzamelplek voor een groep uit de onderwereld". Door voortijdig mogelijkheden te hebben om waterpijpcafés te weren, hoopt de burgemeester excessen te voorkomen. Overigens moet de nieuwe APV nog wel door de gemeenteraad worden goedgekeurd. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 11 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52