De begroting die wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) aan de gemeenteraad heeft voorgelegd, zorgt voor politieke spanningen.
De begroting die wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) aan de gemeenteraad heeft voorgelegd, zorgt voor politieke spanningen. Archief BDUmedia

Begroting ligt onder vuur

1 november 2019 om 11:09 Politiek

HEUVELRUG De begroting die wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) aan de gemeenteraad heeft voorgelegd, zorgt voor politieke spanningen. Vooral de verhoging van de Onroerendezaakbelasting (Ozb) en de bezuiniging op fietsveiligheid moesten het tijdens de raadsbijeenkomst van donderdagavond ontgelden. 

Michiel Schaaij

De grootste collegepartij VVD vindt de begroting zelfs onaanvaardbaar en heeft tegenvoorstellen aangekondigd. De pijn bij de liberalen zit vooral in de lastenverzwaring voor huiseigenaren. ,,Het is onacceptabel om de rekening nu bij inwoners te leggen", zei VVD-woordvoerder Judith van Roij. Ze vindt dat er meer bezuinigd moet worden, zodat de voorgestelde Ozb-verhoging niet nodig is. Sportclubs en de bibliotheken zouden extra geld moeten inleveren 

WORSTELEN Ook oppositiepartij BVHlokaal worstelt met de belastingverhoging. Maar CDA-fractieleider Peter Kranenburg kaatste de bal terug. Volgens hem wordt de Ozb-stijging veroorzaakt door de wens van VVD, Open en BVH om een begrotingsoverschot te realiseren. ,,Dat overschot wordt met de Ozb-verhoging gefinancierd", aldus Kranenburg. Ook Karin Oyevaar (D66) noemde het geplande financiële overschot ,,teveel van het goede".

VERDEDIGBAAR De linkse fractie Open vindt de belastingverhoging  verdedigbaar. Volgens fractieleider Nienke van der Veen was die pijnlijke keuze nodig. Alleen op die manier kunnen voorzieningen in stand worden gehouden en blijft de zorg voor kwetsbare inwoners overeind. Moeilijk te verkroppen vindt Van der Veen wel, dat duurzaamheidsmaatregelen in de nieuwe begroting worden vertraagd of uitgesteld. 

HISTORISCH Net als Open vindt ook de ChristenUnie de belastingverhogingen uit het begrotingspakket nodig, om voorzieningen in het sociale domein overeind te houden. ,,Door geldgebrek staan we met de handen in het haar. De historisch ongekende belastingverhoging doet pijn, maar is onontkoombaar", aldus fractieleider Dick Karssen. 

FIETSPADEN Kritiek klonk er donderdagavond op de aangekondigde bezuinigingen op onderwijshuisvesting en fietsvoorzieningen. D66-er Oyevaar zei daar grote moeite mee te hebben. Ook SGP-er Gert-Jan van den Brink wil dat er meer geld beschikbaar komt voor het onderhoud van fietspaden. Komende donderdagavond mag het college reageren op de politieke wensen. Vier dagen later hakt de Heuvelrugpolitiek knopen door.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie