Afbeelding
Foto Unsplash

De mentaliteit voor online kleding kopen verandert

15 december 2023 om 12:53 Partnercontent

Toen het internet winkelen in opmars kwam, was er één categorie die vaak werd overgeslagen: kleding. Want we waren massaal van mening dat kleding kopen iets was dat je in een winkel doet. Online kun je immers niet zien wat je koopt, je kunt ook niet passen. De maat was dus een gokje en dat gokje namen we liever niet. Maar kledingwinkels maakten het ons wel heel makkelijk. Kleding die niet paste kon je vaak gratis retourneren. Dus wat gebeurde er: Er werden van een item drie maten besteld, eentje was dan vast wel goed. En als de kleur of de kwaliteit toch tegenviel, dan ging het hele pakket terug naar de winkel.

Oplopende kosten

Bedrijven ontdekten dat de kosten voor het retour sturen wel erg hard opliepen. Maar er ging meer mis. Een klant die meerdere winter jassen voor dames bestelde stuurt ze bijvoorbeeld beide terug, terwijl één jas duidelijk gedragen is. Die kan dus niet meer worden verkocht. Sowieso besluiten veel winkels om retour gestuurde kleding niet meer in verkoop te doen. Het item is uit de verpakking gehaald, heeft een ander luchtje dan dat wat rechtstreeks uit de magazijnen komt. Deze kleding wordt om die reden vaak doorverkocht aan een opkoper. Die bekijkt de items, sommige daarvan worden alsnog verkocht, de rest wordt vernietigd of in het meest gunstige geval gerecycled.

Hoe koop je verantwoord kleding in een online winkel?

Ben je op zoek naar een winterjas voor dames kort dan kun je die prima online kopen. Heb je een model gevonden dat naar je zin is, kijk dan goed naar de beschikbare maten. Informeer eventueel bij de klantenservice of deze jas qua maat groot of klein valt. Dan is de kans het grootst dat je een maat bestelt die past. Stuur een jas alleen retour als je echt niet tevreden bent. Bijvoorbeeld over de kwaliteit. Het is echt een beetje vreemd om een korte rode jas te bestellen en dan na levering te bedenken dat je toch eigenlijk liever een blauwe lange jas hebt. Bedenk dat het flink wat kost om iets terug te sturen als je bedenkt dat je pakje weer vervoerd en afgeleverd moet worden. Ook als je geen fanatieke aanhanger van duurzaamheid bent kan het geen kwaad om je dat toch even te realiseren.

Wat kun je nog meer doen als je duurzaam met je kleding wilt omgaan?

Als duurzaamheid voor jou belangrijk is dan doe je sowieso wat langer met je kleding. Koop geen items die je na 3 keer dragen nooit meer aantrekt. Een keer iets hips voor een feestje kan dan nog, maar je basics moeten toch echt langer meegaan. En als je dan al besluit dat die broek of trui toch niet zo bij je past, dan kun je hem vaak prima online verkopen. Of geef hem weg. Aan iemand in je omgeving die er misschien blij mee is. Of ga naar een kringloop- of weggeefwinkel. Dan kan iemand met een smalle beurs wellicht nog veel plezier hebben van jouw tweedehands maar nog goed draagbare kleding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie