Afbeelding
Foto: F. Muhammad via Pixabay

Vind jij het lastig om de juiste autoverzekering te kiezen?

23 augustus 2023 om 12:47 Partnercontent

Als je in Nederland een auto hebt waarmee je op de openbare weg komt, dan moet je deze auto verplicht verzekeren. Het doel van een verzekering is om te voorkomen dat jij met hoge kosten komt te zitten wanneer je een andere weggebruiker schade berokkent. Een ongeluk zit in een klein hoekje dus een deuk in iemands auto is zo gemaakt. Met een verplichte autoverzekering kun je deze kosten opvangen. Echter, er zijn meerdere soorten autoverzekeringen die je kunt afsluiten. Zie jij daarom door de bomen het bos niet meer en weet je niet of je een all-risk autoverzekering afsluiten moet, een WA+ of gewoon een basisverzekering moet kiezen? Wij laten je zien wat je wagen nodig heeft! 

Kijk naar de leeftijd van je wagen

De meeste mensen kijken naar de premie die zij maandelijks moeten betalen wanneer zij een autoverzekering uitzoeken. Dat is niet onverstandig, maar het is niet de beste strategie. Het gaat namelijk niet zozeer om hoeveel premie je per maand moet betalen, maar vooral hoe goed je gedekt bent. Om te bepalen welke dekking jij nodig hebt, is het goed om te kijken naar de leeftijd van je wagen. Aan de hand daarvan kun je je goed je autoverzekering berekenen. Doorgaans hanteren we de stelregel dat wanneer je auto jonger is dan zes jaar, je het beste voor een all-risk verzekering kunt gaan. Is je auto al wat ouder, dan kun je gaan voor een WA+ verzekering. Het verschil tussen deze twee opties is dat bij een all-riskverzekering ook de schade aan jouw eigen wagen gedekt wordt. Bij een WA+ verzekering wordt schade die jij hebt opgelopen als gevolg van bijvoorbeeld een aanrijding met een andere weggebruiker niet gedekt. Bots je echter tegen een loslopend dier op, dan krijg je die kosten wel uitgekeerd, eveneens de kosten die je moet maken wanneer je ruitschade hebt opgelopen.

Wat als je een heel oude auto hebt?

Niet iedereen koopt een nieuwe wagen. Vaak is het veel voordeliger om een tweedehands wagen te kopen. Ook deze wagen moet je verplicht verzekeren, maar vaak kun je gaan voor de meest eenvoudige verzekering: de WA basisverzekering. Schade die jij oploopt als je een aanrijding hebt veroorzaakt wordt niet gedekt, maar vaak is dat ook niet meer nodig. De dagwaarde van je wagen is waarschijnlijk lager dan de kosten die jij moet maken om je wagen weer in goede staat terug te brengen. In dat geval is het vaak vele malen voordeliger om een andere auto te kopen. 

Aanvullende pakketten

Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten, kun je ook nog kiezen voor aanvullende opties. Zo kun je bijvoorbeeld ook een bijrijdersverzekering afsluiten. Overkomt hen iets terwijl zij bij jou in de wagen zitten, dan zijn deze kosten gedekt. Ook wanneer hun eigendommen gestolen worden of verloren worden, kun jij een beroep doen op je verzekering. De aanvullende opties zijn echter niet verplicht, maar zijn wel heel handig. Check ze daarom altijd even om te zien welke voor jou mooie voordelen biedt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie