Afbeelding
Foto door Kampus Production via Pexels

Waarvoor ben je verzekerd met een overlijdensrisicoverzekering?

14 januari 2022 om 07:31 Partnercontent

Als je vroegtijdig overlijdt, moet jouw partner de financiële lasten in zijn/haar eentje draaien. Soms lukt het om de eindjes aan elkaar te knopen, maar helaas is dit niet altijd het geval. Daarom moet het huis mogelijk verkocht worden. Dit is uiteraard niet wenselijk. Gelukkig kun jij jezelf hiertegen verzekeren. Hoe? Door een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Ondanks dat zo’n verzekering van onschatbare waarde kan zijn, sluit lang niet iedereen hem af. Dit komt vooral doordat mensen niet weten waarvoor zij verzekerd zijn met een overlijdensrisicoverzekering. In deze tekst leggen we jou dit haarfijn uit.

Dekking van een overlijdensrisicoverzekering

Weet je niet precies wat een overlijdensrisicoverzekering is? Dan sluit je hem waarschijnlijk niet af. Zonde, want zo’n verzekering kan wel degelijk handig zijn. Een ORV is namelijk een levensverzekering die eenmalig een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Dankzij de uitkering die jouw nabestaanden hierdoor ontvangen, kunnen zij kosten dekken. Ze kunnen onder meer de hypotheek of huur blijven betalen, waardoor verhuizen niet nodig is. Met de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering kunnen zij bijvoorbeeld ook de kosten voor kinderopvang of de studie van de kinderen betalen. Op deze manier kunnen zij hun leven voortzetten zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de financiën.

Is een ORV verplicht?

Wie een hypotheek afsluit, krijgt vaak de mogelijkheid om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar is een overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek verplicht? Tot 2018 was dit het geval bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar deze verplichting is inmiddels komen te vervallen. Hierdoor heb je zelf meer vrijheid om te bepalen hoe je omgaat met de financiële risico’s van overlijden. Toch zijn er genoeg hypotheekverstrekkers die van jou eisen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zonder een ORV zijn zij niet bereid om jou de lening te verstrekken. Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is, ontkom je er soms toch niet aan om hem af te sluiten.

Verschillende vormen

Wil je een overlijdensrisico afsluiten? Dan moet je uit één van de drie vormen kiezen. Je hebt allereerst keuze uit een gelijkblijvend bedrag. Het verzekerde bedrag blijft in dat geval iedere maand gelijk. Je kunt ook voor een dalend bedrag kiezen. Op dit gebied heb je twee opties: annuïtair dalend bedrag en lineair dalend bedrag. Bij een annuïtair dalend bedrag daalt het verzekerde bedrag steeds harder naarmate de looptijd vordert. Kies je voor een lineair dalend bedrag? Dan daalt het verzekerde bedrag elke maand met een vast bedrag.

Wat kost zo’n verzekering?

Voordat je een ORV afsluit, ben je ongetwijfeld benieuwd naar de kosten voor een overlijdensrisicoverzekering. Hoeveel premie je maandelijks betaalt, kunnen we op voorhand helaas niet zeggen. Dit hangt namelijk af van de keuzes die je maakt. Zo moet je zelf bijvoorbeeld een verzekerd bedrag kiezen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Hoe hoger het bedrag dat je kiest, des te hoger de premie van jouw ORV. De vorm die je kiest is eveneens van invloed op de hoogte van de premie.

advertentie
advertentie