Afbeelding
Foto: Pexels

Deze vogelsoorten zie je veel in Nederland in de winter

21 december 2021 om 15:25 Partnercontent

Niet alle vogels vliegen in de herfst naar het zonnige zuiden. Mede door het vogelvoer wat veel vogelliefhebbers in Nederland klaar hebben staan, kunnen de vogelsoorten de Nederlandse winter goed doorstaan. Wil jij ook weten hoe je het voor de vogels in Nederland makkelijker kan maken in de winter? Lees dan zeker verder. We geven je handige tips om overwinterende vogels een fijne tijd te geven in de koudste tijden van het jaar. 

Blaadjes in de tuin

De herfst staat in het teken van vallende blaadjes en dit vindt men rommelig. Toch bieden de blaadjes een kans voor de vogels. Insecten verstoppen zich namelijk tussen de blaadjes en dit betekent een fijne voedselbron voor de vogels. Ruim daarom niet te snel je blaadjes op! 

Voeren op een veilige manier

Vogelhuisjes en voedertafels dienen als een veilige manier om de vogels te voeren. Het liefste hebben de vogels de voedertafels op een open en overzichtelijke plaats staan. Dit geeft jou de mogelijkheid om de schoonheid van de vogeltjes te bewonderen en op deze manier voelen ook de vogels zich veilig. Het overzicht geeft ze namelijk de zekerheid om alles goed in de gaten te houden. Katten en andere roofdieren kunnen snel worden opgemerkt. 

Hangend eten

Veel vogels soorten die we doorgaans in onze tuinen zien zoals de koolmees of de pimpelmees, houden van bungelend eten. Hiervoor heb je veel verschillende opties. Je kunt een voedersilo ophangen, een vetbol of kies je toch voor een pindanetje. Naast de noten en zaden zijn ook fruit en brood erg gewild door de vogels. 

Bijvoeren 

Tijdens de koude winternachten verliezen veel koolmeesjes en pimpelmeesje meer dan 10 procent van hun lichaamsgewicht. Om deze reden is het bijvoeren erg belangrijk voor de vogels. De koude winternachten zorgen ervoor dat de vogels veel vet verbranden. Zij moeten een hoge temperatuur aanhouden om warm te blijven en dit kost energie. Zorg daarom extra goed voor de beestjes en vul de voedingsbronnen aan. 

Snavelvormen

Echte vogelliefhebbers willen natuurlijk zo veel mogelijke soorten in hun tuin hebben. Een echte vogelliefhebber weet daarom ook dat vogels verschillende snavels hebben. Dit betekent dat er ook diverse soorten voeding beschikbaar moet zijn voor de vogels. Lijsterachtige en spreeuwen eten graag krenten en rozijnen en andere soorten bessen. Mezen zoals koolmezen en pimpelmeesjes zijn gek op de vetbollen, pinda’s en zonnepitten. Zorg er daarom voor dat je een diversiteit aan voedselbronnen hebt om optimaal voor de vogels te zorgen in de winter.

advertentie
advertentie