Afbeelding
Foto: Pixabay

Alternatieve mogelijkheden tot pensioenopbouw als ondernemer

3 oktober 2023 om 07:19 Partnercontent

Wanneer je in loondienst bent is een pensioen opbouwen in veel gevallen een vanzelfsprekendheid. Je hoeft er niets voor te regelen, je werkgever neemt deze verantwoordelijkheid en de bijbehorende afdracht op zich. Jij ziet je nettoloon iedere maand verschijnen en dat is het. Maar wanneer je ondernemer bent -van een DGA van een groot bedrijf tot een ZZP’er- zul je zelf na moeten denken over je oude dag. Natuurlijk krijg je voor je 70ste een AOW uitkering, maar vaak is dit niet voldoende om je huidige levensstandaard voort te zetten. Een logische optie is om zelf een pensioenfonds in te schakelen en daar maandelijks een bedrag naar over te maken. De afgelopen jaren is echter gebleken dat het succes van deze fondsen niet altijd daar is. Daarom hier een aantal tips voor alternatieve manieren om pensioen op te bouwen.  

Laat de zon schijnen

Een manier die nog niet heel bekend is -maar in het tijdsgewricht van vandaag de dag wel een hele goede optie is- is om zonnepanelen op agrarische grond te plaatsen. Dit is natuurlijk wel alleen weggelegd voor ondernemers die grond over hebben, maar dat is in veel gevallen wel de situatie. Maar ook wanneer je nog niet over overbodige grond beschikt, kan het lucratief zijn om hier wel in te investeren. Kijk eens op de site van bijvoorbeeld Chint Solar. Zij kunnen jou hierin ondersteunen en tips geven. Met het investeren in zonnepanelen op braakliggende grond ben je duurzaam bezig. Zowel duurzaam qua rendement op je investering als duurzaam voor het klimaat. Met deze investering bouw je een passief inkomen op voor de toekomst, iets waar je tot je zeer oude dag van kunt profiteren. 

Los af

Wanneer je ondernemer bent is de kans groot dat je in ieder geval iets van eigen vastgoed hebt. Of dit nu je bedrijfspand is of een eigen woning waar je werkt. Door de jaren heen is vastgoed nog altijd een zeer goede en verstandige keuze qua investering gebleken. Door nu extra af te lossen bouw je vermogen op voor de toekomst. Daarnaast zullen je vaste lasten ook direct dalen, iets wat ze het sneeuwbaleffect noemen. Heb je je eigen huis afgelost of wil je liever blijven huren? Kijk dan eens om je heen of je vastgoed kan aankopen wat je kunt verhuren. Dit hoeven niet altijd direct complete woningen te zijn. Een garagebox verhuren kan al een paar honderd euro in de maand opleveren. Evenveel dan sommige pensioenfondsen vandaag de dag uitkeren.  

Kortom; denk na over later! Ook wanneer dit nog heel ver weg lijkt. Je werkt nu heel hard om een goed en stabiel bedrijf neer te zetten, iets waar je trots op kan zijn en moet koesteren. Ga hier dus ook zorgvuldig en duurzaam mee om zodat je er tot je laatste ademteug van kunt blijven profiteren. Succes!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie