Afbeelding
Foto Sunwise

Aan welke zijde van het raam kun je het beste zonwering plaatsen?

6 april 2023 om 07:14 Partnercontent

Nu de warme dagen staan te trappelen om binnen te vallen, is het ook tijd om na te denken over de juiste zonwering. Want hoewel het nu waarschijnlijk binnen nog aangenaam is, kan dat over een paar weken of maanden zomaar heel anders zijn. Om dat voor te zijn is het dus slim om je alvast te verdiepen in de mogelijkheden van zonwering. Zo voorkom je dat je huis omgedoopt wordt tot sauna of dat je je tv- of computerscherm niet meer kunt zien door de binnenvallende zonnestralen. In dit artikel gaan we dieper in op zonwering met zuignappen. Deze nieuwe vorm van zonwering bevestig je heel eenvoudig zelf zonder dat daar een boor aan te pas komt. Het doek wordt precies op maat gemaakt en sluit dus altijd naadloos op jouw raam aan. Doordat het niet afhankelijk is van elektronische systemen en er geen monteur langs hoeft te komen, is het daarnaast ook nog een super voordelig. Afhankelijk van het soort raam kun je de zonwering zowel aan de buiten- als binnenzijde van het raam plaatsen. Welke kant het beste voor jouw raam werkt, lees je in dit blog.

Zonwering aan de buitenkant van het raam

Als je de keuze hebt, is ons advies om de zonwering altijd aan de buitenkant van het raam te plaatsen. Wanneer je het doek aan de buitenzijde van het raam plaats, absorbeert het doek namelijk de warmte nog voor die zich een weg door het glas kan banen. Gebruik bij plaatsing aan de buitenkant daarom altijd een donker gekleurd doek, bijvoorbeeld donkergrijs of antraciet, zodat de warmte maximaal geabsorbeerd wordt.

Zonwering aan de binnenkant van het raam

Plaats je de zonwering aan de binnenzijde van het raam, dan worden de zonnestralen pas tegengehouden nadat ze het glas al gepasseerd zijn. Er ontstaat dan een laagje warmte tussen het glas en het doek. Daarom heeft plaatsing aan de buitenkant de voorkeur. Toch wordt er soms voor plaatsing aan de binnenzijde gekozen, omdat plaatsing aan de buitenkant simpelweg niet mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij een dakraam of andere hoge ramen waar je met de ladder niet makkelijk bij komt. Bij screens voor de binnenkant van het raam, wordt geadviseerd om voor een lichte kleur te kiezen, zoals wit of lichtgrijs. De lichte kleur zorgt er namelijk voor dat het zonlicht weerkaatst wordt.

advertentie
advertentie