Afbeelding
Lasrobot

Welke verschillen lastechnieken zijn er?

20 september 2021 om 11:31 Partnercontent

Lassen is een proces dat met zorg uitgevoerd moet worden met de juiste techniek. Verschillende leestechnieken lenen zich voor verschillende zaken, waardoor het van belang is om je eerst te verdiepen in welke methode voor jou het meest passend is. We bespreken drie veelvoorkomende lastechnieken.

MIG/MAG lassen

MIG/MAG lassen is een manier van lassen die veel gebruikt wordt in de metaalindustrie, mede omdat deze methode ook uitgevoerd kan worden door een lasrobot. Het is een zeer snelle lastechniek waarmee in korte tijd grote oppervlakten gelast kunnen worden, wat het geschikt maakt voor grootschalig en repetitief laswerk. Bij MIG/MAG lassen is het zo dat de lasdraad automatisch en continu uit de lastoorts komt op een gekozen snelheid. De draadspoel wordt van tevoren in het lasapparaat geplaatst, waardoor er tijdens het lassen geen omkijken meer is naar toevoegmateriaal. Het verschil tussen MIG lassen en MAG lassen zit hem enkel in het type beschermgas dat gebruikt wordt (Inert of Active), waardoor beide als dezelfde lastechniek worden beschouwd.

TIG lassen

TIG lassen wordt beschouwd als de moeilijkste lastechniek, omdat je er constant twee handen bij nodig hebt. Het voordeel hiervan is wel dat je het mooist en meest precies mee kunt lassen. Bij het TIG lassen heb je de lastoorts in de ene hand, terwijl je in de andere hand de lasstaaf houdt waarmee je het lastoevoegmateriaal aanbrengt in het smeltbad dat ontstaat tijdens het lassen. De naam TIG lassen ontleent deze techniek aan het type gas dat erbij gebruikt wordt: Tungsten Inert Gas. Vanwege de mooie lasresultaten wordt TIG lassen veel gebruikt voor het maken van metalen frames en het restaureren van auto’s. Ook het dunne van dunne platen gaat het beste met TIG lassen. Ondanks het secure werk kan ook TIG lassen met een lasrobot uitgevoerd worden.

Elektrode lassen

Elektrode lassen, ook bekend als booglassen, is lassen met beklede elektroden die dienen als lastoevoegmateriaal. Dit smelt vanuit de lastoorts op het materiaal dat gelast wordt. Hierdoor ontstaat een zogenaamde ‘slak’ die je na het afkoelen moet verwijderen met een bikhamer. Door de bekleding van de elektrode hoeft er geen apart beschermgas toegevoegd te worden. Hierdoor is booglassen de enige lastechniek die ook in de buitenlucht gebruikt kan worden. Elektrode lassen wordt bij veel verschillende soorten staal toegepast, maar niet bij aluminium en wordt vooral gebruikt door zzp’ers, doe-het-zelvers en aannemers. Het benodigde lasapparaat voor booglassen is handzaam en relatief eenvoudig in gebruik.

Afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt uitvoeren, moet je dus specifiek een van de deze technieken kiezen. Daar hoort natuurlijk ook specifieke apparatuur bij. Ga je op grote schaal productiewerk doen, dan past MIG/MAG lassen daar het beste bij. Voor handwerk is TIG lassen of booglassen een betere keuze.

advertentie
advertentie