
Welke zakelijke verzekeringen heb ik als zzp’er nodig?
27 september 2023 om 10:44 PartnercontentGa je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag? Verzeker je dan goed tegen risico’s die je loopt voordat je begint met ondernemen. Omdat je als zzp’er de enige werknemer van je bedrijf bent, denk je misschien dat je een beroep kunt doen op de particuliere verzekeringen die je al hebt lopen, maar dat is niet het geval. Particuliere verzekeringen dekken geen schade die tijdens je werk ontstaat. Daarom lichten wij hier 3 zakelijke verzekeringen uit die je als zzp’er nodig hebt.
1. Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering
Je houdt er misschien geen rekening mee als je voor jezelf begint, maar als ondernemer kun je schade aanrichten als je voor een klant aan het werk bent. Laat je bijvoorbeeld een elektrisch apparaat uit je handen vallen of stoot je deze omver en ontstaat hierdoor schade? Dan is de kans groot dat jij aansprakelijk gesteld wordt. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je zelf opdraait voor de kosten.
Wanneer jij je als ondernemer verzekert tegen aansprakelijkheid, sluit je standaard een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) af. Je bent hiermee niet alleen verzekerd voor zaak- of persoonsschade die jij, je personeel of je producten leveren: ook de kosten voor rechtsbijstand, een strafproces of tuchtprocedure worden gedekt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade aan jezelf of je bedrijf, schade die met opzet is veroorzaakt en schade veroorzaakt met of door een (lucht)vaartuig of motorvoertuig.
2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Ondernemers die zich (ook) zakelijk willen verzekeren tegen aansprakelijkheid, sluiten standaard een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Voor veel bedrijven is deze dekking uitgebreid genoeg, maar dit is niet altijd het geval. Geef je anderen (financieel) advies? Of heb je een belangrijke stem in grote projecten? Dan biedt een AVB niet altijd uitkomst als je schade aanricht tijdens het werk. Een verzekeraar keert namelijk geen geld uit als de schade het gevolg is van een beroepsfout. Hierdoor kunnen er grote financiële gevolgen ontstaan.
Gelukkig is er een manier om je toch te verzekeren tegen dergelijke schadeclaims, want je kunt een AVB uitbreiden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je ook verzekerd voor (financiële) schade door beroepsfouten, verlies van documenten die jij in je beheer hebt en kosten van verweer als je onterecht aansprakelijk wordt gesteld. Vaak bepaal je zelf of je deze aanvullende verzekering afsluit, maar er zijn uitzonderingen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor sommige beroepen namelijk verplicht. Zo kunnen accountants, advocaten en architecten hier bijvoorbeeld niet omheen.
3. Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Een juridisch conflict ligt altijd op de loer als je ondernemer bent. Zo kan een klant bijvoorbeeld weigeren om een factuur te betalen of misschien zijn de spullen die een leverancier levert van veel mindere kwaliteit dan jullie met elkaar hebben afgesproken. Als jullie er onderling niet uitkomen, mondt het conflict uit in een rechtszaak. Het is dan prettig als je juridische hulp krijgt. Dit is het geval als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit. Naast juridische hulp krijg je ook een vergoeding voor de proceskosten en de kosten die verbonden zijn aan het inschakelen van onafhankelijke deskundigen.