Afbeelding
Foto: Freepik

Een uitvaartverzekering: wel of geen goed idee?

19 juli 2023 om 00:00 Partnercontent

Nu het dagelijks leven alsmaar duurder aan het worden is, ben je misschien aan het kijken naar uitgaven waar je op kunt besparen. Dat ene abonnement voor die streamingdienst waar je bijna geen gebruik van maakt, kan eigenlijk wel worden geschrapt. Dat geldt ook voor het lidmaatschap op de sportschool waar je weinig of nooit naartoe gaat.

En hoe zit het met je verzekeringen? Beschik je over alleen de standaard verzekeringen die verplicht zijn of heb je nog wat extra’s? Er zijn verschillende verzekeringen, zoals uitvaartverzekeringen, die handig zijn om te hebben dus die je niet zomaar wil schrappen. In dit artikel lees je meer over het belang van een uitvaartverzekering en geven we je enkele tips bij het uitzoeken ervan.

Wat dekt een uitvaartverzekering eigenlijk precies?
Kijken we naar het aantal Nederlanders dat over een uitvaartverzekering beschikt, dan zien we dat niet iedereen een dergelijke verzekering heeft afgesloten. Het hebben van een uitvaartverzekering is namelijk niet verplicht. Desalniettemin wordt zo’n verzekering wel aangeraden. Dat komt omdat de uitvaartverzekering de kosten van een uitvaart dekt. Denk aan de kosten van een crematie, de grafkist, de dienst en de bloemen. Wanneer je niet verzekerd bent voor de kosten van je uitvaart worden dergelijke kosten verhaald op nabestaanden.

Deze kosten kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dat is de reden waarom veel mensen kiezen voor een uitvaartverzekering. Op die manier voorkom je dat je nabestaanden opdraaien voor de kosten van je (plotselinge) dood. Uiteindelijk zullen we allemaal een keer overlijden, waardoor je zeker weet dat je ooit gebruik gaat maken van de uitvaartverzekering. Dat maakt deze verzekering dus zeker niet overbodig en eigenlijk juist hartstikke handig. Hoe fijn is het om te weten dat de kosten voor je uitvaart betaald worden van een maandelijkse lage premie? Je hoeft niet in één keer duizenden euro’s te betalen. Daarom is een uitvaartverzekering afnemen wel een goed idee.

Voordeel van het bestaan van uitvaartverzekeringen
Je kunt je wel voorstellen dat dat direct het grootste voordeel is van een uitvaartverzekering. Je hoeft je geen zorgen te maken of er überhaupt geld beschikbaar is om je uiteindelijke uitvaart te betalen. Met een passende verzekering wordt dat gewoon geregeld via de verzekeraar. Er zijn nog meer voordelen waar je rekening mee kunt houden wanneer je een uitvaartverzekering hebt. Denk onder andere aan:

Er zijn verschillende uitvaartverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Zo is er altijd wel een verzekering die bij je persoonlijke wensen past.

-Het is mogelijk om de wensen omtrent je uitvaart vast te leggen in je uitvaartverzekering. Ook dat is ideaal, omdat je nabestaanden zo precies weten hoe je je uitvaart geregeld wil hebben.

-Bij een uitvaartverzekering is het mogelijk om zelf te kiezen wat het verzekerde bedrag is. Zo bepaal je dus zelf de hoogte van de maandpremie én het uiteindelijke bedrag dat uitgekeerd wordt. Ideaal!

-Wat uiteraard nog een groot voordeel is, is dat een uitvaartverzekering een van de enige verzekeringen is die je altijd krijgt uitbetaald. Een beetje griezelig misschien, maar iedereen gaat een keer dood.

-Je bent voor een lage maandpremie verzekerd tegen duizenden euro’s die je uiteindelijk uitbetaald krijgt. Gemiddeld kost een uitvaart tussen de € 7.000 en € 10.000. Je kunt het zelf zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wil.

Geld besparen op je uitvaartverzekering en andere verzekeringen
Nog even over dat alsmaar duurder wordende dagelijks leven gesproken: je uitvaartverzekering schrappen om zo meer geld over te houden, is dus geen aanrader. Deze verzekering ga je sowieso ooit nodig hebben, dus kies er liever voor om andere uitgaven te skippen. Wat je wel kunt doen, is geld besparen op je uitvaartverzekering en andere verzekeringen die je hebt. Het is bijvoorbeeld aan te raden om altijd te kiezen voor het vergelijken van (uitvaart)verzekeringen. Op die manier zie je binnen no time waar je het meest voordelig uit bent. Let hierbij niet alleen op de premie, maar ook zeker op de polisvoorwaarden.

Daarnaast is het bij veel verzekeraars mogelijk om de premie niet maandelijks maar jaarlijks (of in één keer) te betalen. Daar krijg je vaak korting voor, waardoor je uiteindelijk voordeliger uit bent. Let er tot slot op dat je goed verzekerd bent, maar nooit beschikt over dubbele verzekeringen. Dat is zonde van je geld, omdat je nooit dubbel geld uitbetaald krijgt. Voorkom dus dat je oververzekerd bent en kies uit het aanbod uitvaartverzekeringen de verzekering die het beste bij je past voor een goede deal voor jouw persoonlijke situatie.

advertentie
advertentie