Afbeelding
Foto PxHere

Voordelig klussen in huis kan nog steeds

16 juni 2023 om 12:26 Partnercontent

Sinds de inflatie in 2022 schrikbarend steeg is vrijwel alles duurder geworden. Voedsel, kleding, brandstof en ook materialen om te klussen. Als enthousiaste doe-het-zelver ga je vandaag niet meer met heel veel plezier naar de bouwmarkt. Materialen als hout, metalen en kunststof zijn fors in prijs gestegen. Hierdoor wordt een klus al snel een kostenpost waar je toch nog maar even over nadenkt. Uitbesteden is al helemaal geen optie. Klusbedrijven hebben vaak een volle agenda met opdrachten en kunnen dus in principe vragen wat ze willen. Een eenvoudige reparatie kan op die manier al snel honderden euro’s kosten waar je enkele jaren geleden nog een redelijke prijs betaalde. Het gevolg is dat veel mensen onderhoud aan hun huis uitstellen. Soms met vervelende gevolgen.

Besparen op klussen in huis

Door prijzen te vergelijken kun je wel degelijk nog steeds besparen op klussen in huis. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een elektrische boiler dan loont het de moeite om niet de eerste de beste aanbieding die je online tegenkomt te bestellen. Wie weet wordt dezelfde boiler elders goedkoper aangeboden. Misschien is een ander type net zo goed maar wel goedkoper. Door even de tijd te nemen voordat je een aankoop doet kun je soms honderden euro’s besparen. Ook als je met spoed op zoek bent, bijvoorbeeld omdat het oude apparaat niet meer goed werkt, is het aan te raden om toch even goed om je heen te kijken voordat je je geld uitgeeft.

Waar kan ik goedkoop klusmaterialen bestellen?

Niet alleen een boiler maar ook materialen en gereedschappen kunnen fors in prijs verschillen. Kijk bijvoorbeeld eens bij klusaanbieding.nl als je ergens naar op zoek bent. Maar ook bij andere online winkels kun je soms geluk hebben met een scherpe aanbieding. Veel doe-het-zelf zaken hebben regelmatig dezelfde producten in de aanbieding. Dan is het dus gewoon een kwestie van rustig je kans afwachten voordat je je slag slaat. Als het laminaat in de aanbieding is ben je veel voordeliger uit. Dat je het niet meteen kunt leggen hoeft geen probleem te zijn als je het tijdelijk droog en niet te koud kunt opslaan. Datzelfde geldt voor plafondpanelen, latex verf of buitenlak voor de kozijnen.

Is zelf doen altijd de beste optie?

Natuurlijk ben je voordeliger uit als je zelf kunt klussen. Maar weet wel waar je aan begint. Als je vooraf al twijfels hebt of je een klus wel voor elkaar gaat krijgen dan is het misschien toch beter om een vakman te laten langskomen. Zeker voor werkzaamheden aan waterleidingen, gas en elektra is het verstandig om dit niet zelf te doen. In bepaalde gevallen mag dit ook niet. Zo mag onderhoud aan bijvoorbeeld een cv ketel vanaf 1 april 2023 alleen nog door een vakman worden gedaan. Ook al weet je precies hoe het moet, je mag dit in principe dus niet meer zelf doen als je niet over de benodigde certificaten beschikt.

Je huis verduurzamen kan heel dankbaar werk zijn

Ook al zie je er tegenop, het is heel dankbaar werk om je huis te verduurzamen. Je ziet het resultaat immers meteen terug in een lagere energierekening. De wetenschap dat je je uitgaven binnen enkele jaren op die manier weer terug verdient is voor velen een drijfveer om toch de stap te zetten. Ook kan het om milieubewuste redenen aantrekkelijk zijn om je huis gasloos te maken. Als je geen gas meer gebruikt betaal je voor je aansluiting immers ook geen vastrecht meer. Op die manier kan het voordeel snel oplopen. Overweeg wel heel goed of je inderdaad het gas laat afsluiten. Een heraansluiting kost namelijk een flink bedrag ook al is het technisch vaak niet heel veel werk voor de netwerkbeheerder.

advertentie
advertentie