Afbeelding
Foto Pexels

Zoveel soorten zand. De verschillende redenen om zand te kopen

3 februari 2023 om 08:53 Partnercontent

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil. Maar er zijn veel verschillende soorten zand. Dat is goed om te weten, zeker als je plannen hebt om in je tuin wat werkzaamheden te verrichten waar je zand bij gaat gebruiken. Lees dus voor het zand kopen eerst waar je aan moet denken en welk zandsoort het meest geschikt is voor de klus die je in gedachten hebt.

Grove of fijne korrel

Je kunt verschillende materialen gebruiken voor het aanleggen of verfraaien van je tuin. De termen grind en zand worden op sommige momenten wel eens door elkaar gebruikt. Toch is er een groot verschil tussen beiden. Vanaf het moment dat het steentje kleiner is dan twee millimeter, hebben we het niet meer over grind maar over een zandkorrel. Deze zandkorrels ontstaan op een natuurlijke wijze, doordat de elementen als water en wind rotsen afbreken. Dit losse gesteente wordt meegevoerd in rivieren waarbij ondertussen de steen verder slijt en ook een rondere vorm krijgt. Dit proces vindt op verschillende plekken in de wereld plaats. Zowel in zoet water als in zout water. Iedere locatie heeft zijn eigen steensoort. Dus zijn er ook verschillende soorten zandkorrels en dat zorgt ervoor dat je verschillende type zandkorrels voor diverse doeleinden in kunt zetten.

Waterdoorlatendheid 

Woon je in een gebied waar de grond regelmatig verzakt, dan zul je een keer in de zoveel jaar de grond moeten ophogen. Het materiaal dat je daarvoor kiest, mag geen water doorlaten. Want dan loop je het risico dat je terras of tuinpad alsnog verzakt. In dat geval kies je dus voor speciaal ophoogzand. Heb je geen last van verzakkingen, maar wil je bijvoorbeeld een nieuw garage pad aanleggen? Ook hiervoor is dit ophoogzand heel geschikt. Je kunt hiermee eenvoudig het hoogteverschil tussen de oprit en de ingang van de garage rechttrekken.

Wanneer moeten de zandkorrels waterdoorlatend zijn?

Leg je een nieuw tuinpad aan, dan wil je natuurlijk niet dat er na een flinke regenbui plassen blijven staan op de tegels of de keien. Daarom gebruik je bij de reguliere aanleg van een tuinpad of een terras brekerzand of straatzand. Brekerzand is iets hoekiger van vorm dan de meeste zandsoorten en daardoor hecht het materiaal zich goed aan elkaar. Hierdoor liggen de tegels van je terras stevig en stabiel. Straatzand is eveneens heel geschikt voor het aanleggen van bestrating. Ook dit laat goed water door en het is heel geschikt om uit te vlakken.

Voor drainerende toepassingen, zoals zand rondom een drainagebuis ga je juist voor drainagezand. Dit grovere zand laat goed water door.

Een speelruimte voor de kinderen

Creëer een speciale plek in de tuin waar de kinderen kunnen spelen. Let er wel even op dat er ook voor de kinderspeelplaats verschillende zandsoorten bestaan. Zo is er valzand. Dit heeft een grove korrel en is vooral geschikt voor onder speeltoestellen. Zoals de wip of de schommel. De steentjes plakken niet aan elkaar en daarom is het niet geschikt voor de zandbak. Daarvoor heb je speciaal speelzand. Een andere reden om voor speciaal speelzand te kiezen, is dat je ervan uit kunt gaan dat het heel schoon is. Zowel voor de kinderhandjes als voor de kleding.

Zandsoorten voor decoratieve doeleinden

Hoewel zand vooral heel nuttig kan zijn in de tuin, heeft het ook nog een decoratieve waarde. Kies je voor zilverzand dan kun je daar twee dingen mee doen. Namelijk voegen, waarbij je mooi licht voegwerk krijgt. Aan de andere kant is zilverzand door de lichte kleur ook heel geschikt om je tuin mee te decoreren. Bijvoorbeeld langs de vijverrand of als ondersteuning van de rotsen tussen de rotsplantjes in de tuin. Wat ook bijdraagt tot een fraaier uiterlijk van je tuin, maar minder zichtbaar is, is instrooizand. Dit borstel je tussen het kunstgras dat je in de tuin legt. Door het instrooizand te gebruiken, zorg je ervoor dat de pollen van het kunstgras mooi overeind blijven staan.

Bestel de gewenste hoeveelheid online

Wat je plannen ook zijn, de aanleg van je tuin, tot aan het maken van een paardenbodem of voor de bestrating van je oprit, je hebt vaak een aardige hoeveelheid van het product nodig. Zand kopen doe je over het algemeen per kubieke meter en deze worden in bigbags geleverd vanaf 1m3.

Heb je een grotere hoeveelheid nodig, bijvoorbeeld drie kubieke meter of meer? Dan wordt het losgestort afgeleverd. Zand kopen doe je eenvoudig online. Bereken vooraf hoeveel je nodig hebt en houd daarbij rekening met de eigenschap dat het product nog kan inklinken (bestel dus 15-20% extra).

Voor het zand leveren kun je uitgaan van een levertijd van een tot een aantal werkdagen. Je hoeft niet speciaal thuis te zijn op het moment van levering. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de leverancier met de vrachtwagen je huis eenvoudig kan bereiken. 

advertentie
advertentie