Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Hybride of op kantoor werken?

2 mei 2022 om 16:07 Partnercontent

Nu de wereld meer manieren ontdekt om te werken zonder daarvoor naar kantoor te gaan, krijgt het hybride werken een facelift. De meeste medewerkers die hun werk via de computer kunnen uitvoeren doen dit thuis. Wat is nou de beste manier om te werken? Wat zijn de grootste verschillen? Daar zullen we het hier onder over hebben.

Hybride werken

Hybride werken is een flexibel werkmodel waarbij medewerkers zelf kunnen kiezen of ze op een kantoorplek of op afstand willen werken. Op afstand werken betekend in deze vanuit huis of vanuit een andere werkruimte. Een van de grootste voordelen aan hybride werken is dat je medewerkers kan zoeken zonder dat je gebonden bent aan een locatie. Je medewerkers kunnen dus vanuit allemaal verschillende locaties komen, waardoor je de grootste talenten kunt aannemen.

Hybride bedrijfsmodellen

Er zijn vier soorten hybride bedrijfsmodellen.

1. Werken op kantoor met beperkt werken op afstand

Bij dit model wordt van medewerkers verwacht dat ze elke dag naar kantoor komen om daar vergaderingen of trainingen te volgen. Medewerkers die niet elke dag aanwezig (kunnen) zijn hebben vaak niet de binding met het bedrijf en voelen zich alsof ze niet in realtime kunnen bijdragen aan beslissingen.

2. Werken op kantoor met veel werken op afstand

Het werken in dit bedrijfsmodel draait nog steeds om een kantoorruimte, maar werknemers krijgen hier de mogelijkheid om een bepaald aantal dagen per week vanuit huis te kunnen werken. Medewerkers kunnen werk mee naar huis nemen zodat ze hier verder kunnen werken, maar het kantoor is beschikbaar als samenwerking nodig is.

3. Werken op afstand met een kantoorplek

Bedrijven die dit model hanteren hebben wel een fysieke kantoorlocatie, maar deze wordt niet gebruikt als eerste middel voor samenwerking. Het samenwerken wordt voornamelijk geleverd via digitale tools, die overal ter wereld gebruikt kunnen worden. Hier is de norm thuiswerken en de uitzondering is het persoonlijk samenkomen op kantoor.

4. Werken op afstand zonder kantoorplek

In dit bedrijfsmodel gebeurt alles digitaal. Er zijn geen vaste werkplekken en kantoorruimte kan eventueel gehuurd worden. De technologie die gebruikt wordt voor samenwerking moet optimaal werken en de medewerkers moeten het hier niet vervelend vinden dat ze elkaar niet vaak persoonlijk ontmoeten.

Hybride vs op kantoor werken: wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende factoren die meespelen waarom sommige werknemers juist productiever zijn bij hybride werken en anderen juist niet. Wat veel mensen als grootste voordeel aan thuiswerken zien is dat ze geen woon-werkverkeer hebben. Of het nu 10 minuten rijden naar werk is of een uur, dit is tijd dat scheelt bij thuiswerken.

Geen woon-werkverkeer geeft ook meer ruimte voor hobby’s en sporten. Thuiswerkers krijgen vaker regelmatige lichaamsbeweging, wat goed is voor de mentale en fysieke gezondheid.

Wat veel mensen missen bij het hybride werken is het contact met collega’s. thuiswerkers praten minder met collega’s, of dit nu werk gerelateerd is of niet. Vaak blijven mensen hangen bij het koffiezetapparaat voor een praatje en die sociale interactie is er nu niet meer.

De keuze om hybride of op kantoor te werken is voor iedereen anders. Weeg hierin goed af wat voor jou belangrijk is voordat je hier in een keuze maakt.

advertentie
advertentie