Afbeelding
Foto door form PxHere

Met deze tips verhoog je de veiligheid op de werkvloer

1 maart 2021 om 09:40 Partnercontent

Veiligheid op de werk is een basisprincipe en zou de eerste prioriteit van het bedrijf moeten zijn. Pas als dat in orde is, worden zaken als prestaties relevant. We geven een aantal tips om de veiligheid op de werkvloer te verhogen.   


Wat is een veilige werkomgeving?

Op het Arboportaal wordt het volgende gezegd over een veilige werkomgeving:  “Bij veiligheid op het werk gaat het niet alleen om het werken met veilige en goedgekeurde middelen (zoals het gebruik van machines, gereedschappen, apparaten en installaties), maar veilig gedrag is net zo belangrijk. Heldere voorlichting, duidelijke werkinstructies, het juiste gebruik van middelen en regelmatig onderhoud en keuring - vaak verplicht - verhogen de veiligheid. Daar zijn werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk voor.”

Zorg voor de nodige cursussen 

De veiligheid op de werkvloer hoeft geen natte vingerwerk te zijn: er bestaan de nodige cursussen die als handige handvaten kunnen dienen. Bedrijfshulpverlening (bhv) is zelfs verplicht. Niet voor elke werknemer, maar ieder bedrijf moet een aantal bhv’ers in dienst hebben. Dit aantal is tegenwoordig niet meer wettelijk vastgelegd. Er moet bij het bepalen rekening worden gehouden met de grootte van het bedrijf en de mogelijke risico’s. Je kunt de bhv-cursus, maar ook andere cursussen op het gebied van veiligheid, onder andere via ARBOcentrum.nl regelen. Via ARBOwinkel.nl vind je de nodige veiligheidsartikelen.

Het management moet het goede voorbeeld aan de medewerkers geven 

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als het management niet laat zien zich met veiligheid bezig te houden, is het niet realistisch dat de medewerkers dit wel doen. Er ligt dus een extra verantwoordelijkheid op de schouders van de leidinggevenden. Vooral zij moeten volledig op de hoogte zijn van de geldende regels en laten zien dat zij deze serieus nemen. Het is bovendien handig als medewerkers met eventuele vragen omtrent veiligheid bij hun leidinggevende terechtkunnen.

Laat de feedback van de medewerkers meewegen 

Het is allereerst belangrijk dat er open gecommuniceerd wordt over veiligheid. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt. Niet alleen is het essentieel dat het management openstaat voor eventuele feedback, maar ook dat er – waar mogelijk – echt iets mee gedaan wordt.

Creëer een open cultuur 

Voor een optimale veiligheid heerst er een cultuur waarin medewerkers elkaar kunnen aanspreken op mogelijk onveilig gedrag. Het helpt daarbij als er een sfeer wordt gecreëerd waarbij dit niet wordt gezien als een aanval, maar als een behulpzame suggestie.

Een opgeruimde werkvloer is een veiligere werkvloer 

Als een werkvloer goed opgeruimd is, zal deze al veiliger zijn. Over rondslingerende spullen kunnen medewerkers struikelen en lelijk vallen. Bovendien werkt het voor iedereen fijner en comfortabeler. Het liefst ruimt iedereen spullen meteen op, maar zorg er in ieder geval voor dat alles aan het eind van de werkdag opgeruimd is. Houd ook eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak, waarbij bijvoorbeeld kastjes ook grondig worden uitgezocht.

Zorg dat de regels duidelijk zijn 

Waar het nog wel eens misgaat, is dat niet iedereen weet wat de regels nu precies zijn. Stel daarom een duidelijk veiligheidsbeleid op. Hierin zouden de regels en procedures helder omschreven moeten zijn. De belangrijkste punten uit het veiligheidsbeleid zou je uit kunnen printen en kunnen hangen op plekken waar iedereen vaak komt. Het volledige beleid zou daarnaast voor iedereen eenvoudig beschikbaar moeten worden gemaakt.

Gebruik het logische verstand

Veiligheid komt voor een groot deel ook neer op het gebruiken van het logische verstand. Uiteraard kom je er met alleen gezond verstand niet, maar je kunt het zeker toepassen in veel situaties. Door bijvoorbeeld altijd eerst te denken voordat je iets doet. Neem daarnaast geen onnodige risico’s: je kunt vaak zelf inschatten wanneer dit het geval is.

Coronacrisis 

Veiligheid is altijd al een redelijk gecompliceerd onderwerp, maar de coronacrisis brengt nog meer maatregelen op dit gebied met zich mee. De overheid roept iedereen om op zoveel mogelijk thuis te werken, maar dit behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Zo moet er overal anderhalve meter bewaard kunnen worden. Daarnaast moet iedereen die klachten heeft thuisblijven en moeten er in publieke binnenruimtes een mondkapje worden gedragen.  Dit zijn echter slechts enkele van de richtlijnen, dus het is goed om je hier uitgebreid in te verdiepen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie