Afbeelding
Archief BDUmedia

Onrust rond kapaanvraag bomen aan Appelgaard

13 november 2019 om 14:00 Natuur en milieu Aldi Driebergen

DRIEBERGEN Een kapaanvraag voor een perceel aan de Appelgaard zorgt voor onrust en onbegrip bij buurtbewoners. Vorig jaar weigerde de gemeenteraad groen licht te geven voor de bouw van een Aldi-supermarkt op de plek van de huidige autohandel. Maar Aldi heeft nu tóch een vergunning aangevraagd om bomen die in de weg staan te mogen vellen. 

Michiel Schaaij

VERONTWAARDIGD Omwonenden zijn verontwaardigd over de actie van de Duitse levensmiddelen discounter. De belangengroep Tussen Heuvelrug & Wetering spreekt op Twitter over een ‘schimmig zaakje’. De kapaanvraag is opmerkelijk want de Heuvelrugpolitiek wil dat er eerst een omvattende visie wordt opgesteld voor het hele Driebergse dorpscentrum. Het traject om tot die visie te komen, start binnen enkele maanden, zegt wethouder Rob Jorg (VVD). 

VERHUIZING Pas als de centrumvisie op tafel ligt, wil de gemeenteraad een besluit nemen over de verhuizing van Aldi van de Traaij naar de Appelgaard. Maar de grootgrutter legt zich niet zonder slag of stoot neer bij dat politieke standpunt. Dat werd vorig jaar al duidelijk, toen het bedrijf bekendmaakte de bouwaanvraag gewoon te zullen doorzetten. 

STEEKSPEL Het college is wettelijk verplicht om bouw- en kapaanvragen in behandeling te nemen. Met een eventueel negatief besluit van het college, kan het supermarktconcern dan naar de rechter stappen. Het bedrijf liet bij eerdere gelegenheden al doorschemeren, dat het een schadeclaim overweegt. In die zin maakt de huidige kapaanvraag deel uit van een juridisch steekspel tussen Aldi en de Heuvelrugpolitiek.  

BEZWAAR INDIENEN Burgemeester en wethouders zeggen de ongerustheid van buurtbewoners te begrijpen. De kapaanvraag wordt nu in het gemeentekantoor beoordeeld. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) benadrukt, dat er tegen verleende kapvergunningen via de gebruikelijke procedure bezwaren kunnen worden ingediend. ,,Als je er wat van vindt, dan moet je je laten horen”, zegt wethouder Chantal Broekhuis (CDA).

Ook de gemeenteraad krijgt nog de gelegenheid om wensen en bedenkingen tegen de bomenkap kenbaar te maken. 

Lees al onze publicaties over Aldi Driebergen in ons dossier (klik hier).

advertentie
advertentie