De landkaart van Anneke waarop het hele rouwproces in beeld is gebracht.
De landkaart van Anneke waarop het hele rouwproces in beeld is gebracht. Babs Bouwman

Vrijwilliger in beeld: ‘Rouwen hoef je niet alleen te doen’

7 maart 2024 om 11:06 Maatschappelijk Tips van de redactie

HEUVELRUG Tot aan haar pensioen in 2020 werkte Anneke de Leeuw in diverse functies binnen de jeugdzorg. ,,Ik vond het een luxe om opnieuw te kunnen kijken waar ik mijn tijd aan wilde besteden.” Nadat het huis verbouwd was en de tuin opnieuw ingericht, wilde ze ‘iets gaan doen met verlies’. In 1997 had Anneke haar man verloren en uit ervaring wist ze hoe belangrijk het is om, naast familie en vrienden, een plek te hebben waar je terecht kunt met alles wat je rond het verlies bezighoudt. Ze wilde dat ook anderen bieden.

door Babs Bouwman

In 2021 werd Anneke zorgvrijwilliger bij een hospice. ,,Naast mijn zorgtaken, voerde ik er ook intensieve gesprekken en realiseerde me dat dat het beste bij me paste: anderen helpen om woorden te geven aan hun verlies en verlangens.” Zo kwam ze terecht bij Humanitas Heuvelrug Steun bij Rouw. ,,De vrijwilligers daar weten, net als ik, wat het is om een verlies door te maken; en daarnaast krijg je er ook een gerichte training. Ik zou er lotgenotengroepen gaan begeleiden, maar omdat er onvoldoende aanmeldingen waren ben ik me in de literatuur gaan verdiepen.”

Naam: Anneke de Leeuw (70)
Woont in: Bunnik
Vrijwilliger: Humanitas Heuvelrug
Houdt van: Reizen, fotograferen, kunst, lezen, schrijven en tuinieren

LANDKAART ROUW

Zo breidde ze haar kennis over rouw en rouwbegeleiding uit en ontstond het idee om dat samen te vatten in een symbolische landkaart met alle aspecten die je in rouw kunt tegenkomen. ,,Iedereen kiest daarin zijn eigen weg en komt dus andere dingen tegen”, benadrukt Anneke. De Landkaart Rouw kan helpen om te herkennen waar iemand in de zoektocht van verlies en rouw is en openingen bieden om daarover in gesprek te gaan. Inmiddels verkoopt Anneke de kaart aan professionals, die mensen begeleiden na een vorm van verlies.

ALLES KUNNEN DELEN

Anneke ondersteunt, via Humanitas, al een tijd meerdere mensen 1 op 1 en ze begeleidt voor de tweede keer een lotgenotengroep van 8 bijeenkomsten. ,,Ons doel is dat mensen voelen dat ze alles kunnen delen. Ook emoties zoals boosheid of opluchting: gevoelens waar je met naasten misschien niet makkelijk over praat. Dat lucht op.” 

In een lotgenotengroep voelen mensen zich niet alleen in hun verdriet. Ze kunnen er van elkaars ervaringen leren. Daarbij zorgt Anneke met haar mede-begeleidster voor veiligheid, structuur en afwisseling met momenten van luchtigheid. 

Het mooie aan haar vrijwilligerswerk vindt Anneke dat het echt gaat om de essentie van het leven: ,,Het gaat over wie je bent, van wie je houdt, wie je mist en wat je nog wil in het leven”. Ze vindt het werk zo boeiend, dat ze begonnen is met een rouwopleiding. Haar tip voor andere vrijwilligers is: ,,Zoek ook naar iets wat dicht bij je hart ligt, want dan kost het weinig moeite om iets waardevols voor anderen te doen.”

advertentie
advertentie