Bij de Inloop aan de Oranjelaan in Driebergen is iedereen welkom voor een praatje of iets leuks te doen.
Bij de Inloop aan de Oranjelaan in Driebergen is iedereen welkom voor een praatje of iets leuks te doen. Babs Bouwman

Vrijwilliger in beeld: ‘Doordat ik zelf zo goed weet wat ik miste, begrijp ik wat anderen nodig hebben’

22 februari 2024 om 10:24 Maatschappelijk

DRIEBERGEN Mike heeft een bewogen leven achter de rug. Vanaf zijn 15e belandde hij op straat, raakte verslaafd aan alcohol en zat hij in diverse instellingen. Nu is Mike al bijna zes jaar clean, heeft hij een huis om in te wonen en doet hij vrijwilligerswerk bij onder andere De Inloop in Driebergen. ,,Ik vind het fijn om voor anderen iets te kunnen betekenen.” Daar heeft hij voor zichzelf ook veel aan gehad.

door Babs Bouwman

Een jaar of vier geleden liep Mike op een dag naar binnen bij De Inloop in Driebergen. Voor wie het niet kent: een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten om een praatje te maken of samen iets te doen. Mike woonde net op de Heuvelrug. ,,Als je in een nieuwe omgeving komt wonen, kun je best eenzaam zijn”, weet hij uit ervaring. Zo leerde hij Fieke, de coördinator van de Inloop kennen en al snel bood hij aan om mee te helpen dingen organiseren. Mike vindt De Inloop een unieke plek: ,,Iedereen is vrij om te komen, bij een activiteit aan te sluiten of om zelf iets op te zetten. Je bepaalt zelf of en wanneer je komt en er staat nergens druk op.” Dat vindt hij heel belangrijk.

Naam: Mike
Leeftijd: 51
Woonplaats: Heuvelrug
Vrijwilliger: De Inloop Driebergen

,,Ik begon als gastheer op donderdagmiddag.” Al snel richtte Mike een wandelgroepje op. ,,Mensen vinden het fijn om gewoon even te praten of te ventileren wat ze dwars zit.” Samen met een andere vrijwilliger startte hij met de klaverjasavonden organiseren een keer in de maand. Van het een kwam het ander. Zo wilde Mike ook wel iets organiseren buiten de openingstijden. Hij bedacht om een keer per maand op zaterdag een fietstocht te gaan maken. In een ontspannen tempo langs lokale boeren fietsen om kennis te maken met kwekerijen, landgoederen en moestuinen. ,,Door al die dingen te doen, leerde ik mijn eigen kwaliteiten herkennen en kreeg ik weer zelfvertrouwen.” En hij voelde dat iedereen waardeerde wat hij deed.

Vier jaar geleden kwam Mike bij de Inloop omdat hij het toen zelf nodig had. Maar het duurde niet lang of de rollen waren omgedraaid en kon hij iets voor anderen doen. ,,De Inloop was voor mij een opstap om als vrijwilliger iets te kunnen betekenen voor anderen.” Dat maakt het zo bijzonder. ,,Doordat ik zelf zo goed weet wat ik miste, begrijp ik wat anderen nodig hebben. Ik heb er zo’n plezier in en dat maakt het juist zo leuk.” Dat maakt het moeilijk voor hem om de Inloop los te laten. 

Mike maakt zich graag nuttig in de maatschappij: niet bij alleen bij de Inloop, maar ook bij andere organisaties. De afgelopen jaren is hij gegroeid en steviger in zijn schoenen komen te staan. Zijn leven is weer op de rit en hij kan eindelijk weer vooruit kijken.

Meer informatie: www.deinloopdriebergen.nl 

advertentie
advertentie