Hanneke HIjmans is superblij met de vrijwilligersprijs voor Nabuurschap Driebergen Noord.
Hanneke HIjmans is superblij met de vrijwilligersprijs voor Nabuurschap Driebergen Noord. Babs Bouwman

Vrijwilliger in beeld: ‘Kleine dingen maken het leven fijner’

28 december 2023 om 08:58 Mensen

DRIEBERGEN ,,Naast mijn werkende leven heb ik heel veel vrijwillig gedaan”, vertelt Hanneke Hijmans. ,,Eigenlijk alles wat met zorg te maken had, vond ik fijn om te doen.” Op 9 december kreeg Hanneke de vrijwilligersprijs Het Heuvelrugcompliment uitgereikt voor Nabuurschap Driebergen-Noord. 

Het Nabuurschap is een kleine organisatie die in 2015 werd opgericht door bewoners van de Traaij: Sinds een jaar of zeven is Hanneke Hijmans voorzitter. ,,Mensen moeten na een leven lang hard werken eigenlijk een fijne oude dag hebben. Ik vond het naar om te zien dat zij werden onthouden van kleine dingen. Geld voor een traplift was er wel, maar niemand die eens een kopje thee of koffie kwam drinken. Laat staan een spelletje doen. Gewoon van die kleinigheidjes die het leven leuk maken. Met het Nabuurschap zijn wij op de been om mensen dat te geven: want het leven is al moeilijk zat.”

SNEL CONTACT

Het mooie van het Nabuurschap is dat het op een heel eenvoudige manier is georganiseerd. ,,We hebben een hulptelefoon waar mensen naar kunnen bellen. Ik zet hun hulpvraag uit via de mail.” Soms wil iemand een wandeling maken, iemand anders heeft vervoer nodig naar de dokter of tandarts of weer een ander vraagt om hulp bij boodschappen. ,,Meestal krijg ik een reactie binnen het uur. Dan koppel ik de mensen aan elkaar en maken ze onderling verdere afspraken.” 

Driebergen Noord heeft ongeveer 750 huishoudens, waarvan er rond de 356 lid zijn van het Nabuurschap. Iedereen kan lid worden, de kosten bedragen 5 euro per jaar. Natuurlijk hebben senioren vaker een hulpvraag, maar er zijn ook jonge mensen die wel eens een vraag hebben.

Naam: Hanneke Hijmans
Leeftijd: 71
Woonplaats: Driebergen
In het dagelijks leven: gepensioneerd
Vrijwilligerswerk: Zorg voor anderen
Organisatie: Nabuurschap Driebergen-Noord

EIGEN PLEK

,,Wij voelen ons rijk in deze buurt. Er zijn hotels, een tennisbaan, zwembad en een schietbaan. Overal mogen we af en toe langskomen.” Het enige wat nog ontbreekt is een eigen plek om bij elkaar te komen. ,,Dat vind ik een groot gemis.” 

Gelukkig is er op de Mellvill van Carnbeelaan een grote B&B waar ze twee keer per maand gebruik van mogen maken. Een keer voor een koffiemiddag en een andere keer voor een lezing. Een eigen ruimte voor de mensen van het Nabuurschap zou ideaal zijn, want dan kunnen de mensen meerdere keren per week binnenlopen. En bijvoorbeeld briefjes ophangen met een vraag: hoe makkelijk zou dat zijn? ,,Maar verder mogen we echt niet mopperen”, vindt ze. 

Iedere dinsdagmorgen loopt Hanneke met een van haar bestuursgenoten door de buurt en gaat ze bij de mensen langs. Even een babbeltje maken, kopje koffie drinken en horen hoe het met ze gaat. ,,Het lijkt allemaal simpel, maar we maken er veel mensen blij mee”, besluit Hanneke.

Info op www.nabuurschapdriebergennoord.nl 

advertentie
advertentie