Anne Achterbosch-Duits vindt het mooi om in verbinding te staan met anderen.
Anne Achterbosch-Duits vindt het mooi om in verbinding te staan met anderen. Babs Bouwman

Vrijwilliger in beeld: ‘Het zit in mij om te willen zorgen’

7 februari 2024 om 08:44 Maatschappelijk

HEUVELRUG ,,Ik ben druk met mijn vrijwilligerswerk, maar dat is een bewuste keuze”, vertelt Anne Achterbosch-Duits enthousiast. Sinds 2018 zet zij zich in als vrijwilliger palliatieve en terminale zorg op de Heuvelrug. Vijfentwintig jaar werkte Anne als verpleegkundige op een verloskundige afdeling. ,,Geboren worden is een oer-moment in je leven”, zegt ze. ,,Dat andere oer-moment is sterven en ik vind het mooi om in die eindfase van iemands leven iets te kunnen betekenen.”

door Babs Bouwman

Het liefste komt Anne bij iemand thuis. ,,Dan kan ik goed contact maken met de mensen.” Voor de mantelzorger is het ook fijn als ze er is, want die kan dan een paar uurtjes iets voor zichzelf doen. ,,Ik heb geen vastomlijnd plan. Het belangrijkste is dat ik er ben voor de ander en ik kijk en luister waar hij of zij behoefte aan heeft.”

Naam: Anne Achterbosch-Duits (83)
Woonplaats: Woudenberg
Houdt van: Wandelen, lezen, sociale contacten, kunst en cultuur
Vrijwilligerswerk: NPV Zeist

VERBINDING MAKEN

Soms wordt er alleen wat gepraat of muziek geluisterd. Een andere keer leest ze voor of gaan ze samen puzzelen. Iemands dag doorbreken is de essentie. ,,Ik zie de mensen opfleuren en energie krijgen door de aandacht die ze krijgen.” Mensen zijn er dankbaar voor. ,,Maar het gaat mij niet per se om die dankbaarheid”, benadrukt Anne. ,,Ik wil verbinding maken met de mensen, dat maakt het werk zinvol.”

MOOIE BAND

Anne vindt het fijn als ze meerdere keren bij iemand kan komen. Zo bouwde ze ooit een mooie band op met een vrouw van 100 jaar. Aan het begin van die bezoekjes deelde de vrouw haar kleine ergernissen. ,,Na een minuut of tien zei ik: zo nu is het tijd voor een kopje koffie met wat lekkers.” 

Dat werkte goed, want mevrouw had haar hart kunnen luchten, waarna er ruimte was voor leuke dingen. Na de koffie namen ze steevast beiden een glaasje advocaat met slagroom. ,,Het was heel gezellig en we genoten er allebei heel erg van.” Anne heeft er nog steeds goede herinneringen aan.

‘IEDEREEN IS CAPABEL’

Door haar verpleegkundige achtergrond vindt Anne het vrijwilligerswerk niet lastig. Ze is gewend om dingen op te lossen en te signaleren. Overigens is het geen vereiste om een zorgachtergrond te hebben. Iedere vrijwilliger krijgt gedegen instructiedagen, zodat ze goed voorbereid aan de slag kunnen. Verder zijn er met regelmaat intervisieavonden waar vragen en situaties ingebracht worden. ,,Iedereen is capabel om dit vrijwilligerswerk te doen.” In maart wordt er een introductietraining gegeven: nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

Anne kan iedereen aanraden om ook vrijwilliger te worden: ,,Iets doen voor een ander is ook iets doen voor jezelf. Het is zeker niet vrijblijvend, je wordt ergens verwacht en dat is op zich al bijzonder. Die ander kijkt uit naar jouw komst, gun dat jezelf.”

Meer informatie is te vinden op www.npvzeist.nl.

Babs Bouwman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie