Henk hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de nieuwe locatie van 't Honk.
Henk hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de nieuwe locatie van 't Honk. Babs Bouwman

Vrijwilliger in beeld: ‘Niet zeuren maar gewoon wat doen’

25 januari 2024 om 11:05 Mensen

AMERONGEN Toen Henk van der Brug na 34 jaar trouwe dienst stopte met werken, besloot hij vrijwilligerswerk te gaan doen. ,,Ik was niet te spreken over het gedrag van jongeren in Amerongen”, licht hij toe. ,,Als je wat wilt veranderen, dan moet je de handen uit de mouwen steken.” Hij meldde zich aan bij Time Out, ook wel ’t Honk genoemd, dat kort daarvoor opgericht was. Doordat de jeugd nu een plek had, waar ze naar toe kon gaan, nam het vandalisme af. ,,Niet iedereen kan lid worden van een sportvereniging, maar op deze manier kunnen we jongeren toch een plek bieden waar ze zich veilig voelen.” Op de dagen dat ‘t Honk open is, tref je Henk er meestal wel aan: al bijna twintig jaar.

door Babs Bouwman

Het begon met meelopen op de inloopavonden totdat Henk zelfstandig avonden ‘draaide’. Meestal met een andere vrijwilliger of samen met een beroepskracht van de Stichting. Jongeren komen bij Time Out om te chillen, een potje poolen, tafeltennis of tafelvoetbal spelen of darten. Er is ook een PlayStation waar ze een potje FIFA kunnen spelen. ,,We organiseren ook wel eens een bioscoopavond, iets met kerst of een pizza-middag”, ze proberen de jeugd er zoveel mogelijk bij te betrekken. Zo was er afgelopen zomer een gala voor degenen die geslaagd waren: een idee van de jeugd zelf.

Naam: Henk van de Brug
Leeftijd: 66
Woonplaats: Amerongen
Houdt van: gezelschap
Vrijwilligerswerk: Time Out

PRAATJE MET JONGEREN

,,Officieel sta ik er iedere donderdagavond, maar als het open is ben ik er meestal wel te vinden.” Henk vindt het leuk om met de jongeren om te gaan. ,,Het is soms ook wel eens lastig”, geeft hij toe. Dan krijgt hij moeilijk contact. ,,Ik probeer gewoon een praatje te maken over hoe het gaat op school of over wat iemand zou willen doen. Aandacht kunnen ze volop krijgen en ook gevraagd en ongevraagd advies”, lacht Henk. ,,En als het moeilijker wordt of ik merk dat er iets is, dan bespreek ik dat met de jongerenwerker of de coach.” Dat is de bedoeling van ‘t Honk. ,,We zorgen ervoor dat ze niks tekort komen”, legt Henk uit. ‘t Honk is veilig en gezellig. Limonade, koffie en thee is gratis. ,,We maken ook wel eens een suikerspin, popcorn of een bitterballetje.”

BAR OPGEKNAPT

Als er iets getimmerd of geklust moet worden, staat Henk klaar. Niet de grote reparaties natuurlijk, maar wel om de boel wat op te leuken. ,,Afgelopen jaar heb ik de bar opgeknapt.” En toen er onlangs nieuwe bekers nodig waren, vond hij ze snel bij de Kringloop. Henk is blij met het vrijwilligers werk: het geeft hem veel voldoening. Een enkele keer komt hij wel eens chagrijnig thuis. Maar over het algemeen geeft het hem veel energie en een doel.

Ook vrijwilliger worden? Eén tip wil Henk wel geven: ,,Doe het op je gevoel en doe wat bij je past.” En verder vindt hij vrijwilliger zijn niet vrijblijvend: want afspraak is afspraak. Je kunt geen smoes verzinnen.

advertentie
advertentie