Een impressie van de periodieke bijeenkomst van GoedVolk.
Een impressie van de periodieke bijeenkomst van GoedVolk. Erwin Hollestelle

Iedereen is GoedVolk: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’

21 september 2023 om 14:44 Duurzaamheid Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Het klimaat was vroeger gewoon het klimaat. Daar dacht niemand over na. Dat is nu anders. De aarde warmt op en landbouwgronden drogen uit. Of juist andersom: er dreigen regens zonder einde en uiteindelijk overstromingen. Ineens is het klimaat een immens probleem. Maar het klimaat is niet het enige dat zorgen baart. Er is oorlog in Oekraïne, er dreigt opnieuw een virus, stikstof verstikt onze natuur, een tank benzine is per 1 januari weer een tientje duurder en de rest van ons geld wordt opgevreten door aanhoudende inflatie. Als we niet uitkijken zien we om ons heen alleen nog maar ellende.

door Erwin Hollestelle

Als zelfstandig organisatiepsycholoog vind ik het intrigerend om patronen in de samenleving te duiden en erover na te denken. Wat kan ik ermee? Hoe kan ik bijdragen aan wat nodig is? Het leidde in 2015 tot de start van ons burgerinitiatief GoedVolk. Samen met anderen wilde ik m’n oren niet laten hangen naar alle doemverhalen. We besloten aan de slag te gaan: ,,Wie zelf geen plan heeft, maakt automatisch onderdeel uit van het plan van een ander.” Intussen is GoedVolk een stichting, in 2020 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

KRITISCH OP UITGANGSPUNTEN

In verschillende themagroepen pakken we projecten op die goed zijn voor onze leefomgeving en zo bijdragen aan de belangen van toekomstige generaties. Natuurlijk kiezen we projecten die ook leuk en uitdagend zijn om aan te werken. We vertonen films die inspireren, maken werk van biodiversiteit, werken aan projecten die zwerfafval moeten terugdringen en die de ontsluiting van duurzaam en lokaal geproduceerde voeding helpen verbeteren. 

Onze organisatie laat zich het beste typeren als zwerm. We zijn kritisch op een set uitgangspunten voor samenwerken, maar kennen géén strakke hiërarchie of strikte procedures. Onze visie is dat mensen vooral ruimte nodig hebben. Om hun ideeën uit te werken en naar eigen inzicht projecten vorm te kunnen geven. Wat theoretisch was bedacht, werkt in de praktijk. 

ZELFSTURING

De meeste mensen, het zijn allemaal vrijwilligers, functioneren prima zonder ‘top down’ bemoeienis van een bestuur. Overwegend komen initiatieven met zelfsturing en desgevraagd wat advies, steeds prima van de grond. En de inspanningen hebben invloed. Het Manifest Biodiversiteit bijvoorbeeld beïnvloedde de lokale politiek en is inmiddels zichtbaar in het gemeentelijke beleid.

Wat ik mooi vind is dat de organisatie GoedVolk zich organisch ontwikkelt. We hebben geen strak stuur op nieuwe thema’s om op te pakken of door te zetten. Dat werkt ook niet, heb ik gemerkt. Mensen kiezen zelf of een project aanspreekt. Loopt een project eenmaal, dan kun je natuurlijk aansluiten. 

WACHTEN WE MAAR AF?

Een project waar we op dit moment ‘nieuwe energie’ voor zoeken, is Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij 2026. Een ander thema dat wacht op de juiste mensen is Water. In 2014 werden er hoge concentraties PER in het Doornse grond- en drinkwater aangetroffen. Later bleek dat de provincie al veel langer wist van de verontreiniging. ,,Hoe dan?” vraag ik me nog steeds af. Recent was er in bepaalde postcodegebieden op de Utrechtse Heuvelrug opnieuw sprake van verontreinigd drinkwater. Wat vinden wij daar als inwoners van? Wachten we het verder maar af, of willen we een poging wagen de ontwikkelingen een gewenste kant op te sturen? Ik gooi hier maar een muntje op. Eens kijken wat er gebeurt.

Meer informatie op www.iedereenisgoedvolk.nl 

advertentie
advertentie