Voorzet van een deepmap Utrechtse Heuvelrug.
Voorzet van een deepmap Utrechtse Heuvelrug. Mirjam van Zweeden.

Iedereen is GoedVolk: Een betere leefomgeving begint bij jezelf

19 januari 2023 om 11:31 Duurzaamheid Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Bij ons in de toiletruimte hangt een uitspraak van Anne Frank: ‘Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld.’ Ook dit jaar laat ik die hangen, want het inspireert me telkens weer, zeker als ik het nieuws kijk en artikelen lees over welk onrecht er in de wereld is, hoe mensen elkaar te lijf gaan of daar steun aan geven, hoe mensen omgaan met de natuur, haar vaak uitputten in plaats van koesteren. 

Hoe kan dat allemaal gebeuren, waarom doen ‘ze’ dat, ben ik ook geneigd me af te vragen. Maar dat helpt me niet, want dan zie ik ook vijanden in plaats van vrienden. Dan blijf ik deel van het probleem in plaats van dat ik mezelf deel van de oplossing maak. Ik wil niet denken vanuit ‘ik’ en ‘de ander’ die het fout doet. Alles wat ik als fout zie, wijst terug naar mezelf. Naar hoe ik me vriendelijker, opener kan opstellen naar mezelf en anderen.

KROKUSCREATIE Als zzp’er richt ik me als trainer en coach op werken aan verbinding en koers uitzetten op basis van waarden, vanuit ‘Krokuscreatie’. Daarnaast kies ik voor vrijwilligerswerk bij Stichting GoedVolk. Ik ben onder andere actief voor ‘Fietsen voor m’n eten’ en het vergroenen en verduurzamen van de wijk waar ik in woon.

Wat me zo aanspreekt bij GoedVolk is dat we met de initiatieven die we vanuit inwoners ondernemen altijd oog hebben voor de lange termijn, voor zover dat kan natuurlijk. Is wat wij nu doen ook positief voor volgende generaties, hoe kunnen we bevorderen dat de kleintjes en de jongeren van nu en de kinderen die zij krijgen een fijne plek om te leven hebben en de aarde respecteren?

NIEUWJAARSBIJEENKOMST Het liefst werken we vanuit GoedVolk ook dit jaar weer samen met zoveel mogelijk inwoners die hier ook in idee en daad aan willen bijdragen. Daarom organiseren we donderdag 16 februari een nieuwjaarsbijeenkomst waarbij iedereen welkom is. 

Er zullen korte presentaties zijn van mensen die al initiatieven ondernemen en we gaan samen een deepmap maken. Een deepmap is een manier om verder te kijken dan alleen wat er op de kaart van de Utrechtse Heuvelrug staat. Een deepmap gaat om de beleving van de omgeving waarin je woont en de plekken waar je ‘iets mee hebt’, in positieve of negatieve zin. 

DEEPMAP Het idee komt van ontdekkingsreiziger Arita Baaijens. Zij merkte tijdens haar reizen in de meest afgelegen gebieden van de wereld dat haar ervaringen met de mensen daar en vooral ook in het landschap haar enorm veel meer te vertellen hadden dan de informatie van de kaarten die ze op zak had. Zij nam het idee van de deepmap mee naar Nederland om in bijvoorbeeld Amsterdam Noord met bewoners op stap te gaan in hun wijk en uit te wisselen over wat zij ervaren op verschillende plekken en hoe zij daar willen leven. 

Wij gaan de wereld op de kaart van de Utrechtse Heuvelrug tot leven brengen door in gesprek te gaan over onze ervaringen en ideeën. Bijvoorbeeld met de vragen: wat kan beter, mooier, gezelliger, groener in je eigen wijk, welke mogelijkheden zie je in je dorp, wat heeft de regio nodig?

Zo kunnen we ook in 2023 weer met elkaar aan de slag voor een betere wereld, vanuit enthousiasme en in verbinding!

Nieuwjaarsbijeenkomst GoedVolk: donderdag 16 februari, Parkhuys Rosarium Doorn, inloop 19.30, start programma om 20.00, gratis toegankelijk. Prettig als je je aanmeldt bij info@goed-volk.net

door Mirjam van Zweeden

advertentie
advertentie