Onbespoten gewassen in volle grond.
Onbespoten gewassen in volle grond. Pippa Groenenberg

Iedereen is GoedVolk: Lokaal voedsel van lokale grond

21 maart 2022 om 07:00 Natuur en milieu Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Elke keer dat ik in de supermarkt kom, is het weer uitdagend: groenten en fruit vinden dat lokaal geproduceerd is. En als je dan ook nog iets biologisch wilt, dan wordt het helemaal een zoektocht. Afgelopen zondag was het weer zover. We hadden geen groenten meer in huis en de enige winkel die open was, was de supermarkt. Ik dwaalde langs de schappen. Boontjes uit Senegal. Tomaten uit Zuid-Amerika. Uiteindelijk wist ik de hand te leggen op wat biologische bietjes, kool en courgette, uit Europa. Ik vroeg me af hoe dat in de smaak ging vallen bij de kleine koters die op me zaten te wachten thuis.

U vraagt zich misschien af waarom ik het mezelf zo moeilijk maak? Dat zit ‘m in de verschillende crises waar we mee te maken hebben. Ten eerste de klimaatcrisis. De opwarming van de aarde door te veel broeikasgassen. Als eten lokaal geproduceerd wordt, leidt het tot minder CO2 uitstoot. Daarom koop ik het liefst zo lokaal mogelijk. Nu komt daar ook nog de oorlog in de Oekraïne bij. De gasprijzen rijzen de pan uit, net als de graanprijzen. Met lokaal geproduceerd eten ben je daar minder kwetsbaar voor. De kool van de boerderij om de hoek hoeft niet hiernaartoe gevlogen te worden. 

AARDE VERRIJKEN Daarom ga ik ook graag naar de boerderij om de hoek. Een biodynamische boerderij, waar geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden en ze goed voor de bodem zorgen. Geen verarming van de aarde, maar verrijking. Geen dorre, lege akkers, en kilometers raaigras, maar zoemende insecten en gevarieerde weilanden. Daarom ga ik ernaar toe, maar ook omdat ik er blij van word. Je kunt de koetjes aaien, ziet de kippen rondlopen en het is er vaak een oorverdovend gekwetter van kleine vogeltjes. Even voorbij het winkeltje zie je de groenten staan; heel veel korter wordt de keten niet. 

Het geeft me ook het idee dat ik iets dóe, dat ik actief een positieve bijdrage lever. Maar ik wil meer doen. En we kunnen ook meer doen. Er is steeds meer vraag naar lokaal geproduceerd biologisch eten, maar het aanbod is beperkt. Je ziet deze dynamiek door het hele land, waardoor in alle hoeken van het land Herenboerderijen, voedselcoöperaties en voedselbossen worden gecreëerd. Dat willen we ook op de Utrechtse Heuvelrug. Daarom zijn we met een groep enthousiaste mensen bezig met het opzetten van een voedselcoöperatie. Een boerderij, lokaal, waar we met regeneratieve landbouw de natuur herstellen terwijl we voedsel verbouwen. 

LOKALE GROND Wilt u ook hieraan mee doen? Meldt u dan aan via: foodvolk@goed-volk.net. En als u iemand bent of kent die grond heeft voor deze boerderij, laat het ons dan ook vooral weten! Want dit plan valt of staat met de beschikbaarheid van grond. We hebben al veel mensen die mee willen doen: de afzetmarkt is er. Wat we nog zoeken is grond om daadwerkelijk van start te gaan en deze mooie gemeente nog mooier te maken! 

Info: www.iedereenisgoedvolk.nl/voedselcoöperatie en www.iedereenisgoedvolk.nl/lokale-leveranciers

door Pippa Groenenberg

advertentie
advertentie