Een bord met het keurmerk van Albert Heijn.
Een bord met het keurmerk van Albert Heijn. GoedVolk

Iedereen is GoedVolk: ‘Koop liever plantjes met een hapje eruit’

20 oktober 2022 om 11:32 Natuur en milieu Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Het valt niet mee om groen te zijn. De quote van Kermit de Kikker is nu meer dan ooit waar. Probeer je het als consument goed te doen voor de vlinders en de bijen door de aankoop van bloeiende tuinplanten, leveren veel bloemen uit het tuincentrum nauwelijks nectar en stuifmeel als gevolg van selectie op uiterlijk. Tuincentra verkopen wat wij consumenten verlangen: bloemen die mooi zijn om te zien, groot en gekleurd. Een triest dieptepunt zijn hortensia’s. De meeste leveren geen nectar of stuifmeel. Het zijn eigenlijk nepbloemen.

Tegenwoordig zijn er bij tuincentra ook planten te koop die ‘bijenvriendelijk’ zijn, die wél nectar en stuifmeel leveren. Maar uit een rapport van Greenpeace en een onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde bleek dat als bijenvriendelijk verkochte planten vaak zeer bijenonvriendelijke pesticiden bevatten! Het ligt ingewikkeld: wij, consumenten, kopen geen aangevreten plantjes, vandaar dat de planten stijf staan van de pesticiden. Met zulke plantjes nodigen we de bijen en vlinders uit, maar via de nectar krijgen ze mogelijk gevaarlijke hoeveelheden gif binnen. Weg ermee? Veel is nog onzeker, maar we denken dat de gifstoffen in de loop der tijd afgebroken worden en de planten steeds bijenvriendelijker. Vertroetelen en vooral geen nieuwe kopen dus.

NEPKEURMERK Via deze omweg kom ik bij het punt waar ik het over wil hebben. Vorige week stond in de Volkskrant een stuk van Teun van de Keuken met als kop ‘Albert Heijn houdt de consument voor de gek met zijn eigen nepkeurmerk’. Het gaat over het nieuwe op een keurmerk lijkende logo met een groene bol, gras, bomen, vogels, een koe en een boer met een hooivork met de tekst ‘beter voor koe, natuur en boer’. Helaas is uit onderzoek gebleken dat de randvoorwaarden voor het gebruik van dit ‘keurmerk’ nauwelijks iets bijdragen aan biodiversiteit en dierenwelzijn. Er zou sprake zijn van vogelhuisjes plaatsen, een insectenhotel ophangen, en een akkerrand met bloemen inzaaien. Ondertussen blijven de boeren gewoon bestrijdingsmiddelen gebruiken. Daar valt ook onder: af en toe de boel doodspuiten met glyfosaat, een omstreden middel, geassocieerd met kanker en insectensterfte. 

VALKUIL Zo ontstaan ecologische valkuilen. Aan de ene kant lok je insecten met kleurige bloemen, maar oh wee als die insecten hun eitjes in de bloemenstrook leggen en de rupsjes zich er vestigen. Want dan komt de boer met het gif, alle planten en dieren gaan dood en worden ondergeploegd. Ja, ook hier binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lieve mensen, trap niet in de greenwashing praktijken van AH en creëer zelf geen ecologische valkuilen. Vertroetel de eigen tuinplantjes. Kies voor inheemse soorten vaste planten die tegen een stootje kunnen en koop niet telkens nieuwe. Als je dan toch nieuwe planten wilt kopen, koop dan zo mogelijk biologische planten, ja, zelfs plantjes met een hapje eruit. Trap niet in vage claims en neplogo’s van grootgrutters en gebruik je verstand. Dan lukt het toch om ‘groen’ te consumeren.

Ook op de Utrechtse Heuvelrug zijn voorbeelden van het gebruik van het ‘beter voor’ logo van Albert Heijn in combinatie met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In dit geval is het omstreden glyfosaat gebruikt om het grasland te ‘resetten’ en opnieuw in te zaaien.

Meer informatie op: www.iedereenisgoedvolk.nl/biodiversiteit

door Jana Verboom

advertentie
advertentie