Bouw bijentuin in volle gang

3 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het gaat slecht met de bijen in Nederland en dat is geen goed nieuws. Deze bijzondere insecten zijn verantwoordelijk voor zo’n tachtig procent van de bloemenbestuiving in Nederland. Die bestuiving is nodig om de flora in stand te houden. Een aantal imkers neemt nu het initiatief om in Driebergen, op Landgoed Kraaybeekerhof, een bijentuin te maken met een educatieve functie: mensen bewust maken van het belang van de bij.

600.000 Bijen op weg naar Driebergen

door Wesley Bekker

De bouw van de bijentuin is al in volle gang. Zo staat het geraamte van de bijenstal, die het hart van de tuin zal vormen, al helemaal overeind en wordt het dak momenteel bedekt met riet. Om deze stal moet een tuin komen met allerlei zogenoemde drachtplanten. Drachtplanten, maar ook bomen en struiken, zijn planten die veel nectar en stuifmeel bevatten. Allebei onmisbare voedingsmiddelen voor bijen. Volgens Jos Willemse, één van de imkers en initiatiefnemers, wordt de tuin niet alleen als voedingsbron voor de bijen aangelegd maar ook als voorbeeld voor mensen die dergelijke planten in hun tuin willen hebben of misschien zelfs wel bijen willen houden.

Dat het zo slecht gaat met de bijen heeft een aantal oorzaken. Zo is in de afgelopen decennia de biodiversiteit van Nederland hard achteruit gegaan. Een andere, misschien wel veel grotere boosdoener, is de Varaomijt. ,,Die mijt is per ongeluk, met een aantal wetenschappers, overgekomen vanuit Azië naar Europa”, aldus Willemse. ,,In Azië kunnen bijen en Varaomijten goed samenleven. Hier vormen ze echter een gevaar voor de bijen. De mijt infecteert bijenlarven met schimmels en bacteriën en brengt virussen mee. De bijen kunnen hierdoor zwaar verminkt geboren worden.”

Willemse heeft het aantal imkers de afgelopen jaren drastisch zien afnemen. ,,Ik denk dat de gemiddelde imker inmiddels zo’n 65 jaar oud is. De bijen zijn in nood dus moeten jongeren de draad weer oppakken. Gelukkig trekt dat, door alle negatieve publiciteit rondom de bijensterfte, nu wel weer een beetje aan. Jongeren en vrouwen kiezen weer vaker voor deze hobby. Ook onze Bijentuin moet hieraan weer een bijdrage gaan leveren. Ik hoop dat we mensen enthousiast kunnen maken, ook voor onze manier van imkeren die afgestemd is op het wezen van de bij en hun natuurlijke manier van leven.”

Dat enthousiast maken is nodig om meer imkers te krijgen en daarmee ook meer bijen. Volgens Willemse is dat ook belangrijk voor ons als mensen en niet alleen voor planten en bloemen. ,,De bijen spelen een cruciale rol bij onze voedselvoorziening: de meeste soorten groente en fruit zijn afhankelijk van bestuiving door bijen.”

Die cruciale rol zullen zij ook in Driebergen gaan vervullen. De moestuinen van Kraaybekerhof levert producten aan het restaurant op het Landgoed en aan natuurvoedingwinkels. Er zullen op den duur zo’n twaalf bijenvolken in de Bijentuin worden geplaatst. Dat komt in totaal neer op zo’n 600.000 bijen. Volgens Willemse zullen de bijen niet voor overlast gaan zorgen bij omwonenden. Zie ook www.debijentuin.nl.

advertentie
advertentie