De energieprijzen houden ons dit jaar flink bezig.
De energieprijzen houden ons dit jaar flink bezig. Gerd Altmann via Pixabay

Iedereen is goedvolk: ‘Zorg dat je er warmpjes bijzit deze winter’

1 december 2022 om 11:22 Natuur en milieu Iedereen is GoedVolk Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Als dagelijks onderwerp van gesprek lijkt ‘het weer’ het dit jaar te moeten afleggen tegen ‘de hoogte van de energierekening’. Voor veel mensen is de energierekening welhaast onbetaalbaar geworden. Energiebesparing blijft dus voor iedereen van groot belang, voor de portemonnee én voor het klimaat. Met een beetje handigheid kun je al aardig wat doen.

Wie deze maand een nieuw variabel energiecontract moet afsluiten, betaalt gemiddeld 3,17 euro voor een kubieke meter gas en 79 eurocent voor een kilowattuur stroom. Zonder goed gevulde gasopslagen, extreem warm weer voor de tijd van het jaar en een constant hoge aanvoer van LNG waren de prijzen nog een stuk hoger geweest. 

TIEN KEER ZO HOOG Naar verwachting is deze situatie van korte duur. Want had de Europese Unie dit jaar nog een paar maanden Russisch gas beschikbaar om de gasvoorraden te vullen, volgend jaar moeten we het waarschijnlijk zonder stellen. Daarom verwachten marktanalisten voor 2023 gas- en stroomprijzen van zeven tot tien keer zo hoog als in de jaren voor de energiecrisis. In 2023 helpt de overheid nog met een prijsplafond, maar dat is een tijdelijke oplossing.

Voldoende reden om nog eens goed te kijken hoe je op je energieverbruik kunt besparen. Als actief lid van de lokale energiecoöperatie Heuvelrug Energie heb ik me verdiept in besparingsmaatregelen.

MAATWERK Welke maatregelen voor jou het beste zijn is een kwestie van maatwerk. Dat kunnen grote, vaak dure maatregelen zijn, zoals het installeren van een hybride warmtepomp en isolatie van vloeren, muren, dak en ramen. Bij dat soort ingrepen is het verstandig om eerst deskundig advies in te winnen en ze door een deskundig bedrijf te laten uitvoeren. Voor de financiering ervan kun je gebruikmaken van een (renteloze) lening van het warmtefonds (www.warmtefonds.nl) en kun je subsidie aanvragen (www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde). 

DOE-HET-ZELF Maar er zijn ook veel kleine, goedkope maatregelen die je zelf kunt uitvoeren als je een beetje handig bent. Heb je bijvoorbeeld geen isolatieglas in de ramen, dan kun je met wat hout en krimpfolie een voorzetraam maken dat je in het kozijn klemt. Denk ook aan het isoleren van verwarmingsleidingen en radiatorfolie plakken aan de achterzijde van radiatoren die tegen een buitenmuur zijn geplaatst. Iets meer handigheid is nodig voor het ‘waterzijdig inregelen’ van radiatoren: het monteren van kranen die de doorstroomsnelheid van het warme water regelen en zo de warmte-afgifte van de radiator verbeteren. Ik heb het destijds door het installatiebedrijf laten doen, maar na het zien van een instructiefilmpje dacht ik: dat had ik ook zelf kunnen doen.

Een aantal van die doe-het-zelf maatregelen heb ik op de website van Heuvelrug Energie geplaatst, soms met instructiefilmpjes. Je kunt ze vinden op www.heuvelrugenergie.nl/doe-het-zelf.

GOED VOOR HET KLIMAAT Verschillende van dit soort maatregelen heb ik al in mijn eigen huis getroffen. Hierdoor is mijn gasverbruik ongeveer zeventig procent lager dan van een gemiddelde vergelijkbare woning. Mijn stroomverbruik is weliswaar gestegen, maar uiteindelijk betaal ik nu, ondanks de sterk gestegen energieprijzen, nauwelijks meer dan voor de energiecrisis, zonder de maatregelen. Het mooie is dat de CO2-uitstoot tegelijkertijd ook met zestig tot zeventig procent is afgenomen. Het is dus ook goed voor het klimaat en dat geeft dan weer een goed gevoel, terwijl je er warmpjes bij zit.

Meer informatie is te vinden op de website www.iedereenisgoedvolk.nl/klimaat.

door Huib de Vriend

advertentie
advertentie