Afbeelding
Pixabay

Iedereen is GoedVolk: Tips voor een duurzaam leven

15 december 2022 om 11:26 Natuur en milieu Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Wie wist er dat de aankoop van spullen bij de gemiddelde Nederlander de meeste negatieve milieu-impact veroorzaakt? De spullen die we om ons heen verzamelen hebben zelfs nog grotere impact op de planeet dan vliegen of auto rijden. Ik kwam daarachter toen ik het boek ‘De Verborgen Impact; alles voor een eco-positief leven’ van Babette Porcelijn las. Om spullen te produceren is water en land nodig. De productie leidt tot ontbossing en een druk op de voorraad aan grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen van onze aarde. De productie van spullen leidt zelfs tot bodem-, lucht- en waterverontreiniging waar we uiteindelijk onszelf ziek mee maken. 

Nu ik dit weet, ben ik nog terughoudender in het kopen van spullen. Immers: de duurzaamste koop is geen koop. Mijn smartphone is oud, maar kan nog best even mee. En ik heb geen nieuwe laptop gekocht, maar mijn oude laptop laten repareren. 

RECYCLE SINTERKERST In de decembermaand worden doorgaans veel spullen gekocht voor het Sinterklaasfeest en Kerst. Maar is een gezonde en leefbare planeet niet het mooiste cadeau dat je aan een ander kan geven? 

Sinds een paar jaar speel ik met vrienden het Recycle Sinterkerstspel. We verzamelen het hele jaar spullen die we zelf niet meer gebruiken en pakken dat in in oude kranten. We dobbelen om de leukste recyclecadeautjes. Het geeft veel plezier en een goed gevoel, omdat we op deze manier niet bijdragen aan de consumptiemaatschappij. Als vrienden of familieleden jarig zijn, geef ik steeds vaker een gezamenlijke ervaring in plaats van spullen. Samen naar de film of een wandeling met lunch om de jarige in het zonnetje te zetten en de vriendschap te vieren, maakt mij erg gelukkig.

DUURZAME GIDS Een paar jaar geleden sloot ik me als vrijwilliger aan bij burgerinitiatief GoedVolk om me zo in te zetten voor een leefbare aarde. Een van de activiteiten waar we ons mee bezighouden, is de Duurzame Gids. Dit is een overzicht in wording van alle duurzame adressen in de Utrechtse Heuvelrug in de categorieën: voeding en bloemen, spullen, tuinen en kwekerijen, vervoer en mobiliteit, vrijetijdsactiviteiten, en duurzaam wonen. 

Het onderdeel voeding en bloemen staat inmiddels online. In dit overzicht vind je adressen waar je duurzame, lokale, biologische en/of biologisch-dynamische voeding en bloemen kunt kopen. Wist je dat je met het kopen van groente en fruit dat geproduceerd is op de Utrechtse Heuvelrug meehelpt aan de vermindering van CO2-uitstoot? Want wat op jouw bord ligt, hoefde (bijna) geen reis af te leggen. Bovendien beperk je zo verpakkingsafval. Biologische landbouw maakt geen gebruik van kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen. Dit is beter voor de biodiversiteit, bodem en waterkwaliteit.

Ben je geïnteresseerd om bij te dragen aan de Duurzame Gids, andere acties van GoedVolk of wil je onze nieuwsbrief ontvangen: meld je dan aan via info@goed-volk.net. Benieuwd naar de adressen? Ga dan naar: www.iedereenisgoedvolk.nl/duurzame-gids.

door Lize Haarman

advertentie
advertentie