Velddiner bij Bartiméus.
Velddiner bij Bartiméus. GoedVolk

Iedereen is GoedVolk: ‘Lekker eten op de Utrechtse Heuvelrug’

21 september 2022 om 11:12 Duurzaamheid Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Ik ben afgelopen weekend bij het velddiner geweest dat voor de tweede keer werd georganiseerd door vrijwilligers uit onze gemeente. Deze keer waren we bij Bartimeüs te gast in hun moestuin. Wat hebben we heerlijk gegeten van allemaal lokaal verbouwde groenten en fruit. Er werd zelfs lokaal geproduceerd bier en wijn geserveerd. We aten aan lange picknicktafels waardoor je ook direct nieuwe mensen leert kennen. En wat waren er veel mensen met liefde voor duurzaam voedsel. Je proeft echt het verschil met groente uit de supermarkt. Er zit meer smaak aan en je weet zeker dat er geen pesticiden zijn gebruikt. Kun je niet elke dag zo lekker eten vraag ik me af?

Als je op de website van Foodvolk kijkt kun je een lijstje vinden met adressen in onze eigen gemeente waar je lokaal geteelde groenten en fruit kunt kopen. Ik heb dat lijstje gemaakt met een paar andere vrijwilligers. Wat echter opvalt is dat de vraag groter is dan het aanbod. Verder vindt niet iedereen het fijn om meerdere adressen aan te doen om de boodschappen te doen. Dat is natuurlijk ook het gemak van de supermarkt, alles bij elkaar, in een kar en dan naar huis.

SUPERMARKTEN Wat ik jammer vind is dat onze supermarkten nog weinig lokaal voedsel verkopen. Ik ergerde me er deze zomer weer aan dat de kersen in Cothen aan de bomen hangen en de Jumbo kersen in de aanbieding heeft uit Griekenland. Die kersen moeten dus 3000 km vliegen terwijl op 3 kilometer fietsen je zelf kersen kunt kopen uit de streek.  Dat kan anders!

COÖPERATIE Vorig jaar is het idee geboren om een eigen voedsel coöperatie te starten in onze gemeente Utrechtse Heuvelrug. Met vier mensen zijn we al ruim anderhalf jaar bezig om te praten met boeren, grondeigenaren, rentmeesters en ambtenaren en wethouders. De coöperatie koopt of pacht grond en huurt een natuurinclusieve boer in om groenten en fruit te verbouwen. De coöperatieleden kopen certificaten in de coöperatie zodat de gemeenschapsboerderij gaat draaien. Elke week krijg je dan een zak groenten voor het aantal monden dat je besteld hebt. Mijn droom om elke dag lekker te eten komt dan uit. Voedsel dat zonder pesticiden wordt verbouwd in eigen dorp. Een kortere keten kun je niet vinden van de boer naar je keuken en je bord. Voordeel is dat er geen nodeloze reiskilometers worden afgelegd door jouw voedsel wat weer veel CO2 scheelt. En dat scheelt weer opwarming. Ik hou zelf wel van een zonnetje maar we voelen allemaal wel aan dat het deze zomer wel erg warm en droog was. Dat kan niet goed zijn voor de natuur in ons Nationaal Park waar we allemaal zoveel van genieten.

Dus als je interesse hebt in elke dag lekker voedsel uit eigen gemeente, ga dan naar onze website en vul de enquête in zodat we weten hoeveel mensen dezelfde droom hebben als wij.

Meer informatie: www.iedereenisgoedvolk.nl/news onder Blogs

door Pieter Rop

advertentie
advertentie