Kamperen aan het fjord.
Kamperen aan het fjord. Raimond Klavins/Unsplash

Iedereen is GoedVolk: Klimaatvriendelijk op vakantie

18 juni 2022 om 07:30 Recreatie Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG De drukte op Schiphol, het is een veelbesproken onderwerp. Iedereen kent de beelden van de enorme wachtrijen tijdens de meivakantie. Oorzaak was niet alleen een gebrek aan luchthavenpersoneel, maar ook het grote aantal mensen dat in die periode met het vliegtuig op vakantie wilde. Ook in de zomerperiode verwacht men op de nationale luchthaven weer grote drukte. Wat wil je, als je voor nog geen 50 euro kunt vliegen naar bestemmingen als Mallorca, Napels, Lissabon of Thessaloniki. Net zo duur als een treinkaartje naar Koblenz of Luxemburg.

door Huib de Vriend

Toch is de keuze voor een goedkope vlucht naar een zonnige bestemming iets om even bij stil te staan, zeker nu we door een oorlog in een heuse energiecrisis zijn beland en de gevolgen van klimaatverandering steeds tastbaarder worden. Dan wil je bijvoorbeeld ook weten hoeveel broeikasgassen je met de reis naar je vakantiebestemming uitstoot. Nu is het best lastig om uit te pluizen hoe dat zit met allerlei verschillende vervoermiddelen. Gelukkig is er MilieuCentraal, dat onafhankelijke informatie geeft over duurzame stappen die je kunt  zetten, ook voor vakanties (www.klimaatwijsopvakantie.nl). Je vindt ook een paar vuistregels voor vervoerkeuze en duurzame vormen van vakantieverblijf.

PROEF OP DE SOM Om de proef op de som te nemen, heb ik maar eens uitgezocht hoe een en ander uitpakt voor mijn eigen vakantiebestemming: Een fietstocht met vrienden in Noorwegen met Bergen als begin- en eindpunt. Onderweg kamperen we. Nemen we het vliegtuig (vanaf Amsterdam), heen en terug, dan stoten we met z’n vieren 1.300 kg broeikasgas CO2 uit. Gaan we helemaal met de middenklasse brandstof-auto van mijn vriend, dan stoten we al 23% minder CO2 uit. We zouden ook helemaal met de trein kunnen gaan; Dat scheelt nog eens 8%.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de nieuwe ferry van Eemshaven naar Kristiansand, in het zuidelijkste puntje van Noorwegen. Daarmee reduceren we het aantal autokilometers en de CO2-uitstoot van de auto tot 550 kg. Met onze overtocht van Eemshaven naar Kristiansand, ongeveer 550 km heen en weer, stoten met z’n vieren net iets minder dan 200 kg CO2 uit. In totaal betekent deze vakantie een uitstoot van 750 kg CO2. Dat is 8,7% van de hoeveelheid broeikasgas die een gemiddelde Nederlander op dit moment uitstoot.

TOEKOMST Beduidend minder belastend voor het klimaat dus dan vliegen! En heel veel minder dan bijvoorbeeld een drieweekse zonvakantie op Kreta, die een uitstoot van ruim 2.900 kilo CO2 oplevert, om maar niet te spreken van drie weken Bali (bijna 12.500 kilo).

Maar als we de opwarming van de aarde willen beperken tot maximaal anderhalve graad, dan moeten we onze huidige uitstoot nog zeker met 50-60% reduceren. Dan wordt het volgend jaar fietsen in Zuid Frankrijk en met de trein op en neer, naar Montpellier bijvoorbeeld: 290 kilo met z’n vieren. Of helemaal met de fiets, uit en thuis: 0 kilo!!

Ik snap dat het laatste niet voor iedereen is weggelegd, en weet uit eigen ervaring wat een gedoe het kan zijn je fiets in het buitenland mee te nemen in de trein. Maar dat het maken van doordachte keuzes een groot verschil kan maken voor het klimaat is wel duidelijk. Voor de toekomst van onze (klein)kinderen.

Informatie: www.iedereenisgoedvolk.nl/klimaat 

advertentie
advertentie