Gebruikers van de deelauto in Driebergen.
Gebruikers van de deelauto in Driebergen. Huib de Vriend

Iedereen is GoedVolk: ‘Met samen delen kom je verder’

21 maart 2024 om 13:25 Duurzaamheid Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Nadat we ons 23 jaar oude Fordje een klein jaar geleden naar de sloop hebben gebracht is het dan eindelijk zover: Met de eerste elektrische deelauto die in onze Driebergse wijk is geplaatst hebben we de beschikking over een klimaatvriendelijke vervanger. Deze auto delen we met vijf andere wijkbewoners, en we verwachten dat er de komende tijd nog meer mensen meedoen.

In 2023 waren drie op de tien verkochte nieuwe auto’s elektrisch. Dat is goed nieuws voor het klimaat. De impact van de uitstoot van CO2, energieverbruik en het gebruik van grondstoffen voor de productie, gebruik en het afdanken van een elektrische auto is namelijk 30 procent lager dan van een benzineauto. Aandacht voor het klimaat vinden we belangrijk, dus lag de aanschaf van een elektrische auto voor de hand. 

STILSTAAN

Tóch hebben we dat niet gedaan. Want we doen zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer, een auto hebben we zelden nodig. En als we bedenken dat auto’s gemiddeld(!) 96 procent van de tijd stilstaan, dan moeten er veel meer mensen zijn die de auto niet vaak gebruiken: mensen waarmee we ook een auto kunnen delen. En ook dat is duurzamer, want hoe meer mensen autodelen, hoe minder auto’s geproduceerd moeten worden.

PORTEMONNEE

Uiteraard hebben we ook gekeken hoe het zit met de kosten. Een eigen auto betekent maandelijks vaste kosten voor afschrijving, verzekering en motorrijtuigbelasting, al gauw 300 euro per maand. Daarnaast kun je te maken krijgen met onverwachte kosten voor onderhoud. De ANWB heeft een handige tool waarmee je de kosten van je huidige auto of een nieuwe auto (ook tweedehands) kunt uitrekenen: https://www.anwb.nl/auto/autokosten

Voor een elektrische deelauto betaal je een vast bedrag per maand voor een abonnement. Afhankelijk van hoe vaak je de auto wilt gebruiken, kies je voor een goedkoop abonnement van ongeveer 10 euro per maand, of voor een duurder abonnement van 20 of 40 euro. Daarnaast betaal je uiteraard voor het gebruik van de auto, per uur en per kilometer. Hoe duurder het abonnement, hoe minder je betaalt voor het gebruik. Voor ons, spaarzame gebruikers, zal een elektrische deelauto, inclusief kilometers en uren, tussen de 160 en 200 euro per maand gaan kosten.

FLEXIBEL

Bovendien zien wij een auto als een gebruiksvoorwerp, bij voorkeur precies geschikt voor hetgeen waarvoor we hem willen gebruiken. Gaan we alleen of met z’n tweeën op stap, dan is een compacte auto prima. Gaan we met meer mensen op stap of willen we spullen vervoeren, dan is een familieauto wel handig. Het deelautosysteem waarvoor we gekozen hebben plaatst in onze buurt een middenklasser, maar als we willen kunnen we op 3-4 km afstand ook een grotere of kleinere auto reserveren. Is de auto in onze eigen buurt bezet, dan kunnen we kijken of er een deelauto in Doorn, Zeist of Maarn beschikbaar is. En als we veel spullen willen vervoeren, dan kunnen we ook een auto met trekhaak of een elektrische bus gebruiken.

SAMEN KOM JE VERDER

Alleen ga je sneller, samen kom je verder! Een bekend Afrikaans spreekwoord, vaak geciteerd door Nelson Mandela. Wij vinden het belangrijk om goede buren te hebben. Om mensen in je directe omgeving te hebben voor wie je klaar staat als het nodig is, en die andersom ook voor jou klaarstaan. Om met elkaar voor een mooie en prettige leefomgeving te zorgen. Om spullen te delen die je niet altijd nodig hebt. Een elektrische deelauto past daar heel goed in.  

Meer informatie is te vinden op www.iedereenisgoedvolk.nl/klimaat/elektrische-deelauto.   

door Huib de Vriend

Meer lezen? Je vindt het dossier ‘Iedereen is Goedvolk’ hier.

advertentie
advertentie