De tuinderij van Steef en Eef maakt onder meer deel uit van het initiatief Fietsen voor mijn eten.
De tuinderij van Steef en Eef maakt onder meer deel uit van het initiatief Fietsen voor mijn eten. Mirjam van Zweden

Iedereen is GoedVolk: ‘Samen gaan voor een groene leefomgeving’

22 december 2023 om 07:33 Duurzaamheid Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG De dorpen in onze mooie gemeente Utrechtse Heuvelrug scoren doorgaans goed in diverse ranglijsten met groene dorpen (zie o.a. Groene Stad Challenge). Hier zijn wij trots op. We beseffen echter dat deze duurzame en groene leefomgeving er niet vanzelf is en blijft. Ontstaan vanuit de wens om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving voor de komende generaties zet burgerinitiatief GoedVolk zich hiervoor in.

Onder het motto ‘Iedereen is GoedVolk’ en ‘alleen ga je harder, samen kom je verder’ bundelen we sinds 2015 de aanwezige talenten in de regio om zich op vrijwilligersbasis in te zetten voor regionale duurzaamheidsthema’s zoals biodiversiteit, plasticvrije leefomgeving en lokaal en duurzaam voedsel. Inmiddels zijn er zo’n vijftig personen actief op diverse thema’s en ontvangen meer dan vierhonderd mensen onze digitale nieuwsbrief. 

Ontstaan uit een besef dat wij ook zelf verantwoordelijk zijn voor het succes van gezonde en duurzame regionale voedselproductie zet GoedVolk werkgroep FoodVolk zich in voor dit thema. Dit doen we onder andere door een platform te bieden aan lokale producenten van duurzaam lokaal voedsel in de digitale ‘Duurzame Gids’ op de GoedVolkwebsite.

EIGEN VOEDSELPRODUCTIE

In onze regio zijn al verschillende initiatieven op het gebied van lokale duurzame voeding. Denk daarbij onder meer aan Landgoed Zuylestein en Tuinderij Steef en Eef in Leersum, Het Schippershuis in Langbroek, Kwekerij A8 en Voko Heuvelrug in Doorn en Kraaybeekerhof in Driebergen-Rijsenburg. Een wat grotere plek om eigen voedsel te produceren in de vorm van een voedselcoöperatie staat nog steeds hoog op de lijst met ambities voor deze regio. Denk daarbij aan een opzet zoals die van bijvoorbeeld Lenteland, Herenboeren of Vega Boerderij Groene Hart. 

We zoeken idealiter 3-10 hectare grond (pacht of koop) geschikt voor landbouw, met een bestaand gebouw of mogelijkheid hiervoor (voor uitgifte en opslag) en een redelijke bereikbaarheid vanuit de regio Utrechtse Heuvelrug (fietsafstand). 

We willen dit realiseren, omdat we een sterke toevoegende waarde zien in de combinatie van aandacht voor de natuur, duurzame voedselproductie, bevordering van lokale kringlopen van producent naar consument en het opbouwen van een gemeenschap rondom een plek waar voedsel wordt geteeld. Samen zorgen we voor meer aandacht voor gezond voedsel dat op een duurzame manier is geproduceerd.

ZELF DOEN

Ga eens langs bij de mensen op de lijst van lokale producenten. Steun hen: informeer naar bijkomende voordelen van hun productiewijze en -aanpak voor mens, dier en natuur. Vertel het uw buren, kennissen en familie en draag op die manier bij aan de verspreiding van het gedachtegoed en de boodschap en steun daarmee ons ecosysteem, onze leefomgeving en de natuur. Wilt u de zoektocht naar duurzame en gezonde producten een extra sportief tintje geven, dan is het initiatief van ‘Fietsen voor mijn eten’ een uitgelezen kans.

Meer weten over FoodVolk, de lokale producenten en onze initiatieven? Kijk op onze website www.iedereenisgoedvolk.nl/foodvolk of meld u aan voor onze nieuwsbrief.

door Ludo Hellebrekers en Guido Meerman

Lees hier meer columns in het dossier ‘Iedereen is Goedvolk’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie