Probeer eerst eens of kapotte spullen gerepareerd kunnen worden voordat iets nieuws gekocht wordt.
Probeer eerst eens of kapotte spullen gerepareerd kunnen worden voordat iets nieuws gekocht wordt. Pixabay

Iedereen is GoedVolk: Ecologische voetafdruk van nieuwe spullen

16 november 2023 om 07:28 Duurzaamheid Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Wist jij dat de productie van nieuwe spullen meer negatieve impact heeft op het milieu dan autorijden of zelfs vliegen? Ik las dit in het boek ‘De verborgen Impact’ van Babette Porcelijn. Om spullen te produceren zijn water, land en grondstoffen nodig. De productie leidt tot ontbossing en zelfs tot bodem-, lucht- en watervervuiling. Dit alleen al is een zeer belangrijke reden om zuinig om te gaan met reeds geproduceerde spullen. Een andere belangrijke reden is dat tal van grondstoffen in de loop van de jaren op zullen raken.

Hoe kan jij je ecologische voetafdruk op het gebied van spullen verkleinen? Bij het burgerinitiatief GoedVolk zijn we bezig met het opzetten van de Duurzame Gids. Dit is een overzicht van zoveel mogelijk duurzame initiatieven in de Utrechtse Heuvelrug. De meest milieuvriendelijke keuze op het gebied van spullen is om zo min mogelijk nieuws te kopen. Probeer eerst eens of je je kapotte kleding of waterkoker kan repareren. 

TWEE VLIEGEN IN ÉÉN KLAP

Ben je zelf niet zo handig? Ga dan eens langs bij een Repaircafé, in de Duurzame Gids Spullen vind je de adressen en openingstijden. In Maarn kan je bij Chairlotte terecht voor het repareren en opnieuw stofferen van stoelen en meubels. En bij Moojz Accessoires kan je je tassen en sieraden laten repareren en tevens sieraden en tassen kopen van hergebruikt materiaal. 

Delen, weggeven, ruilen en tweedehands spullen kopen zijn duurzame keuzes; verzamel de spullen die je al een tijd niet hebt gebruikt en maak er anderen blij mee. Geef ze aan vrienden, de kringloopwinkel of breng ze naar een tweedehands beurs. Zo sla je twee vliegen in een klap: je ruimt je huis lekker op en je bent duurzaam bezig omdat er zo minder nieuwe spullen geproduceerd hoeven te worden. 

LENEN EN RUILEN

Heb je kleine kinderen die in no time uit hun kleren groeien? Wist je dat er op de Utrechtse Heuvelrug regelmatig kinderkledingbeurzen voor tweedehands kleding worden georganiseerd? En ben je al bekend met Swap Sint; de ruilmarkt voor sinterklaasspeelgoed? Zie de website www.swipswap.nl

Ben jij toevallig in het bezit van statafels, een aanhangwagen, boormachine, hogedrukreiniger of laminaatsnijder? Hoe vaak gebruik jij deze producten? Zonde toch als ze werkeloos stof staan te happen in je schuur of op zolder? Wist je dat je deze producten via Peerby aan anderen kan uitlenen tegen een vergoeding? Er is Peerby Garantie bij onverhoopte schade. En als je zelf behoefte hebt aan een hogedrukreiniger hoef je dus geen nieuwe te kopen, maar kan je er een lenen via Peerby.

ONLINE

De categorieën Voeding en Spullen staan inmiddels online. De adressen en contactgegevens van bovenstaande initiatieven vind je in de Duurzame Gids Spullen, laat je inspireren door de regionale initiatieven op het gebied van repareren, hergebruik en delen van spullen. Ken jij ook duurzame initiatieven die een plekje verdienen in de Duurzame Gids? Of wil je als ambassadeur je ogen en oren openhouden en ons wijzen op nieuwe duurzame initiatieven? 

Ben je geïnteresseerd in andere acties van GoedVolk of wil je onze nieuwsbrief ontvangen: stuur dan een mail naar info@goed-volk.net. De Duurzame Gids vind je op www.iedereenisgoedvolk.nl/duurzame-gids.

door Lize Haarman

advertentie
advertentie