Op de bloemhoofden van grote centaurie: v.l.n.r. een akkerhommel, steenhommel en koekoekshommel.
Op de bloemhoofden van grote centaurie: v.l.n.r. een akkerhommel, steenhommel en koekoekshommel. Sjoert Pegge

Iedereen is GoedVolk: ‘Geef insecten meer kans met meer groen’

23 juli 2023 om 07:30 Natuur en milieu

HEUVELRUG In 2020 was ik, in eigen tuin, getuige van een gevecht op leven en dood waarbij een honingbij werd gegrepen door een geel-zwart insect. Het was geen gewone wesp of hoornaar, die kende ik nog wel. Snel maakte ik een foto van het duo waarna ik met behulp van een determinatie-app tot de conclusie kwam dat ik hier te maken had met een bijenwolf. Deze bijenwolf blijkt een graafwesp te zijn en is in staat bijen te verlammen om ze vervolgens, vergezeld met een eigen ei, levend te begraven in een nestgang onder de grond.

door Sjoert Pegge

Waarschijnlijk was bovenstaande gebeurtenis en het aanhoudende nieuws over biodiversiteitsverlies de reden dat ik op internet ging zoeken naar informatie over bijen. Er blijken in Nederland alleen al meer dan 360 soorten bijen te zijn waarvan meer dan de helft van de bijensoorten op de rode lijst staat. Nou is het vanuit onze luie stoel heel makkelijk om bijvoorbeeld de boeren en de overheid de schuld te geven, maar een moment van zelfreflectie kan ook geen kwaad.

In 2020 bestond onze tuin uit niet heel veel meer dan strakke buxushagen, glad gazon, een paar rozen en hortensia’s. Ik besloot mezelf uit te dagen om eens uit te zoeken wat ik nou met onze tuin zou kunnen doen om in ieder geval iets positiefs te betekenen voor biodiversiteit. Dat bleek eenvoudig en lastig: zorg voor diversiteit. Al snel nam ik afscheid van de water slurpende hortensia’s en de buxushagen en plantte een vlinderstruik en lavendel. Ook werd er een insectenhotel opgehangen. Het resultaat was toch teleurstellend. In de vlinderstruik en lavendel vlogen uiteraard wel een paar honingbijen, hommels en vlinders, maar daar bleef het bij.

Echter, er waren wel een handvol nestgangen in het insectenhotel bezet. Dat bleken een jaar later twee soorten metselbijen te zijn. Al lezende over deze soorten, kwam ik tot de conclusie dat ik juist voor deze bijen weinig te bieden had in onze tuin. Wat volgde was bijvoorbeeld de aanschaf van blauwe druifjes en een gazon waar paardenbloemen, klaver en madeliefjes mochten blijven staan. Er volgden steeds meer bijensoorten waarbij ik ook de beplanting daarop aanpaste. We zijn nu drie jaar verder en ondertussen staat voor alleen dit jaar de teller qua soorten bijen in onze tuin al op 53. De echt kleine bijen probeer ik overigens niet eens te determineren. Met al deze bijensoorten volgen ook de bijbehorende parasieten. Denk dan bijvoorbeeld aan hongerwespen, goudwespen, groefbijen- of snuittordoders, spieswespen, juweelwespen en muurrouwzwevers. Uiteraard geldt wel: als je er niet naar kijkt, dan zie je het ook niet. Naast de toename in bijen en hun parasieten zijn er nog genoeg andere soorten te vinden in onze tuin (meer dan 900 tot nu toe).

STEPPING STONE

Nu heb ik echt niet de illusie dat alle soorten die ik tref in onze tuin ook blijvend aanwezig zijn. Een deel is zeker alleen tijdelijk aanwezig om bijvoorbeeld even te snoepen van bloemen. Maar als we er nou met nog meer mensen ervoor zorgen dat onze tuinen groener, minder versteend en meer divers zijn, bieden we een hoop insecten een kans op overleving en vermeerdering. De vogels en andere rovers volgen dan vanzelf.

Nog even terug komend op de bijenwolf aan het begin van het verhaal. Er zit voor ons huis in de berm een kolonie met bijenwolven. Ook voor deze graafwesp geldt ondertussen dat zijn nestparasiet (een goudwesp) zich heeft gemeld.

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op www.iedereenisgoedvolk.nl/biodiversiteit.

advertentie
advertentie