Regenwormen zijn waardevol voor het bodemleven.
Regenwormen zijn waardevol voor het bodemleven. EMS Films

Iedereen is GoedVolk: ‘Wat leeft er onder onze voeten’

21 augustus 2023 om 07:28 Natuur en milieu Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Hoe vaak lopen we niet achteloos over paden, weides, over bermen of gazons, en misschien wel het meest over stenen. We verwonderen ons over planten, insecten, vogels, of een ree in het bos. Maar de enorm rijke, levende en fascinerende wereld onder onze voeten blijft voor ons verborgen. De film ‘Onder het maaiveld’ maakt het ongeziene zichtbaar en hoorbaar! Ter inspiratie voor de vertoning van de film Onder het maaiveld.

door Gerda Schregardus/Wim Dorsman

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad zijn ook ondergronds op avontuur gegaan. We weten vast wel dat zich hier wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen bevinden, maar dat al het leven in deze microkosmos druk met elkaar communiceert, is ronduit verbazingwekkend. In één theelepel gezonde grond zitten meer levende wezentjes dan er mensen op aarde zijn. Onvoorstelbaar, toch? We staan op het punt om een grootse draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur en onze bodem. We willen wel anders, maar hoe pakken we dat aan? Ligt er misschien een belangrijke sleutel in onze aandacht voor de bodem?

ONDERGRONDSE WERELD

De natuur in de bodem is letterlijk de basis van ons bestaan op aarde. Er zijn ontelbare harde werkertjes onder onze voeten, die de condities scheppen voor gezond voedsel. Voor ons.

Heb je je bijvoorbeeld al eens verdiept in de functies van de regenwormen? Sommige wormen pendelen van boven naar beneden, en brengen daarbij planten- en bladresten de bodem in. Hun uitwerpselen zijn weer mest. Deze pendelaars of diepgravers hebben ook een belangrijke functie bij het opvangen van regenwater, dat door hen beter in de bodem wordt opgenomen. De ene regenworm is de andere niet; allerlei soorten hebben verschillende functies. Maar er zijn zoveel meer wonderlijke organismen die onder onze voeten bewegen, kruipen, krioelen, die we niet met het blote oog kunnen waarnemen. Door de film gaat er een onontdekte wereld voor je open, die je doet begrijpen hoe waardevol het bodemleven is voor onze gezondheid, onze voedselvoorziening, schoon water, gevarieerde plantengroei en alle dieren boven de grond. Je voelt bijna hoe pijnlijk onverstandig het is om dit bodemleven te vernietigen. 

GEZOND BODEMLEVEN

Hoe gezond is het bodemleven in jouw tuin? Stop een stuk katoen in de grond. Als er na twee maanden geen gaten in zitten, kun je aan de slag met deze drie tips voor een gezond bodemleven: 1. Hou de bodem bedekt met afgevallen bladeren, afgestorven planten, of compost; 2. Laat je bodem en tuin zoveel mogelijk met rust. Liefst niet spitten en schoffelen; 3. Hou de bodem begroeid! Planten brengen suikers en andere voedingsstoffen de grond in. De plant voedt de bodem.

De film Onder het Maaiveld wordt op woensdagavond 27 september in de Pléiade in Doorn vertoond. Meer informatie via: www.iedereenisgoedvolk.nl/event-details/filmavond-onder-het-maaiveld-in-cultuurhuis-pleiade-in-doorn.

advertentie
advertentie