Notaris Gijs Alferink: een juridisch en fiscaal adviseur van de menselijke maat. doortastend, vastberaden en richtinggevend.
Notaris Gijs Alferink: een juridisch en fiscaal adviseur van de menselijke maat. doortastend, vastberaden en richtinggevend. Steven Snoep
De specialist

Levenstestament: nuttig of noodzaak?

13 mei 2021 om 16:09 Zakelijk

HEUVELRUG Wie neemt namens jou belangrijke beslissingen als je dat zelf niet meer kan? Stel je krijgt een ongeluk, een onverwachte ziekte of je gaat geestelijk achteruit. Het is goed eens na te denken over wie jouw belangen behartigt als je daar niet meer toe in staat bent. In een levenstestament leg je vast wat er met jou, je huis en je geld gebeurt als je zaken niet meer zelf kunt regelen. Het voorkomt problemen, maar het is vooral geruststellend te weten dat de regie over je leven in eigen handen ligt.

door Babs Bouwman

Een levenstestament is een volmacht op grond waarvan iemand die je vertrouwt beslissingen voor jou neemt als je dat zelf, om wat voor reden dan ook, niet meer kunt. Die persoon krijgt de ruimte om jouw zaken te regelen; dat kan ook voor hem of haar erg belangrijk zijn. Stel je echtgenoot is wilsonbekwaam door bijvoorbeeld dementie, coma, ongeval of ziekte. Je bent samen eigenaar van een huis dat je wilt verkopen. Daarvoor heb je de handtekening van je echtgenoot nodig. Wie betaalt de rekeningen of regelt zaken bij het UWV, de belastingdienst of CAK als jij daar niet meer toe in staat bent? Als je hiervoor volmacht hebt gegeven aan je partner, je kind of iemand anders die je vertrouwt, mag diegene dat voor je regelen. Heb je niks vastgelegd, dan kiest de rechter een bewindvoerder, mentor of curator. Daar zit niemand op te wachten toch?

Gijs Alferink van Heuvelrugnotarissen heeft alle benodigde kennis in huis en geeft advies op maat. ,,Ik vind het belangrijk om de cliënt beter te leren kennen. Dat is nodig om iemand goed te kunnen begeleiden naar bepaalde keuzes”. Zo kun je ook laten vastleggen wie er over je gezondheid mag beslissen. Denk hierbij aan medische behandelingen, reanimatie of euthanasie. Of je in een verpleeghuis opgenomen wil worden of liever thuis blijft met verzorging. Persoonlijke belangen kunnen ook gaan over de opvang van huisdieren of over digitale profielen op social media en mail-accounts. Er komt meer bij kijken dan je denkt.

Het is heel nuttig om een levenstestament op te stellen als je in leven bent en nog wilsbekwaam. Verwar het niet met een testament, want daarin legt de notaris vast wat er met je nalatenschap moet gebeuren. Het advies van Gijs Alferink is: ,,Kijk zowel naar je testament als levenstestament. Het zijn twee verschillende documenten waarin je zaken apart moet vastleggen”. Naast Gijs Alferink heeft Heuvelrug Notarissen meerdere specialisten op het gebied van (levens)testamenten. Maak gerust een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. En regel je zaken nu het nog kan.

Meer informatie op www.heuvelrugnotarissen.nl

advertentie
advertentie