Notaris Ingeborg van Schuppenwww.heuvelrugnotarissen.nl
Notaris Ingeborg van Schuppenwww.heuvelrugnotarissen.nl Steven Snoep
De specialist

Laat je adviseren door de notaris over huwelijkse voorwaarden

11 maart 2021 om 12:50 Zakelijk

HEUVELRUG Per 1 januari 2018 is er nieuw huwelijksvermogensrecht. Vanaf die datum trouw je in Nederland niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, maar blijft een deel van het vermogen privé. Echtparen die al enige tijd getrouwd zijn, hebben vaak geen idee meer wat er in hun huwelijkse voorwaarden staat en hoe deze wijziging in de wet voor hen uitpakt. Ingeborg van Schuppen van Heuvelrug Notarissen vindt het verstandig als mensen hun huwelijkse voorwaarden weer eens goed doornemen. Niemand wil voor verrassingen komen te staan bij scheiding, overlijden of faillissement van een van de partners. Vaak is het dan te laat om nog iets te kunnen doen.

door Babs Bouwman

Als je gaat trouwen is het in de wet vastgelegd hoe de bezittingen tussen de beide partners zijn geregeld. Het vermogen en de schulden die er waren voor het huwelijk, blijven privé eigendom. Maar het vermogen en de schulden, die tijdens het huwelijk worden opgebouwd, zijn van allebei de partners. Als je de verdeling van de bezittingen zelf wil bepalen, is het verstandig naar de notaris te gaan. Ingeborg van Schuppen heeft veel ervaring op dit gebied: ,,Het is goed als mensen zich ervan bewust zijn dat de afspraken destijds gemaakt, nu heel anders kunnen uitpakken.” Bovendien is het heel jammer als je achteraf moet concluderen dat er teveel erfbelasting is betaald, omdat je voorwaarden niet goed in elkaar zaten.

,,Waar wil je dat je vermogen uiteindelijk terechtkomt”, is logische vraag vindt Van Schuppen. Zij weet dat zo optimaal mogelijk in te steken. Soms betekent het dat er een ander testament moet komen. Of dat er huwelijkse voorwaarden gemaakt of aangepast moeten worden. Vaak is dat het geval bij mensen op leeftijd. Bij samengestelde gezinnen kunnen weer andere problemen ontstaan. Stel dat een echtpaar op latere leeftijd gaat samenwonen. Hoe ga je het huis bij overlijden scheiden als het op naam van de een staat? Mogelijk heeft de partner mee geïnvesteerd in het huis, maar is dat niet te herleiden. Dat zijn ingewikkelde vraagstukken, zeker als er sprake is van kinderen aan beide kanten. Van Schuppen vindt het een hele uitdaging om alles goed te regelen!

Wie een eigen onderneming heeft, moet beslist huwelijkse voorwaarden opstellen. Want stel dat het niet goed gaat met het bedrijf. Als er in de huwelijkse voorwaarden een duidelijke scheiding van bezittingen is aangebracht, dan kan er geen beslag gelegd worden op die bezittingen. En kan de partner niet zo snel aansprakelijk gesteld worden voor de schulden vanuit de onderneming. ,,Regel het goed en kom tijdig langs”, is het advies van Notaris van Schuppen. Het is een gratis service!

Meer informatie op www.heuvelrugnotarissen.nl

advertentie
advertentie