V.l.n.r. Burgemeester Frits Naafs, Jannie van der Heijden, André van Alten en winnaar Shoja Hamidi
V.l.n.r. Burgemeester Frits Naafs, Jannie van der Heijden, André van Alten en winnaar Shoja Hamidi John Beringen

Hamadi wint Gouden Soeplepel

28 januari 2020 om 06:22 Evenementen

DOORN In het Cultuurhuis te Doorn vond afgelopen vrijdag de wedstrijd plaats om 'De gouden soeplepel Utrechtse Heuvelrug 2020.' In totaal serveerden de deelnemers 17 verschillende soorten soep die door de jury en het publiek kritisch werden gekeurd. De jury bestond uit burgemeester Frits Naafs, Janny van der Heijden (bekend van 'Heel Holland bakt') en chef-kok André van Alten, eigenaar van restaurant 'La Provence' in Driebergen-Rijssenburg dat sinds 2011 een Michelinster mag dragen.

John Beringen

Jolanda Boere, voorzitter van de stichting 'samen soepen' was bijzonder verheugd over de grote belangstelling. ,,En dan heb ik het niet alleen over de deelnemers maar ook over de bezoekers", verduidelijkt ze. ,,De bedoeling is ook een beetje dat mensen elkaar ontmoeten en gezellig wat met elkaar babbelen. Dat doe je perfect met een lekker soepje. Want zeg nou zelf: wie houdt er nou niet van soep? Bezoeker konden op een formulier aangeven welke soep zij het beste vonden om zo te stemmen voor de publieksprijs."

Initiator Anne-Marie Zwanink voegde er aan toe dat het merendeel van de deelnemers uit particulieren bestaat. De wedstrijd begon met het onderdeel 'het verhaal achter de soep'. De deelnemers kregen elk één minuut de tijd om te vertellen welke soep zij gekookt hebben en waarom. Er kwamen grappige en opmerkelijke anekdotes voorbij. Daarna mocht iedereen proeven. Vervolgens trok de jury zich terug om tot een uitspraak te komen en de stemmen van de publieksjury te tellen. Rondvraag bij de deelnemers, die in spanning afwachtten, leerde dat iedereen het gewoon alleen al leuk vindt om mee te doen.

UITSLAG Bij terugkomst van de jury werd de uitslag bekend gemaakt: Het vakcollege Maarsbergen mocht de derde prijs in ontvangst nemen voor de vissoep; de tweede prijs ging naar landgoed Zuylestein voor hun goed gevulde groentesoep en Shoja Hamadi bleek de gelukkige te zijn voor de eerste prijs: de gouden soeplepel. De publieksprijs ging naar het jeugdige duo Pieter en Olivier die een zogenaamde 'bevrijdingssoep' had gemaakt, naar een recept van vlak na de oorlog. Daarnaast kregen ze ook een aanmoedigingsprijs. Die houdt in dat ze een dag samen met chef-kok André van Alten in zijn keuken aan het werk mogen gaan om gezamenlijk soep te koken waarbij hij de twee kinderen wat kneepjes van het vak zal verklappen.

In een korte reactie laat Shoja Hamidi weten dit resultaat niet verwacht te hebben. ,,Ik heb gekozen voor pastinaak om daar soep van te maken omdat dat een beetje een vergeten groente is. Je vindt dat niet in iedere supermarkt. Maar dat ik daarmee zou winnen; de soepen van de anderen waren ook voortreffelijk." Deze mening wordt gedeeld door Janny van der Heijden in haar slottoespraak. ,,We hebben steeds meer haast om het eten op tafel te krijgen en dan is het goed als je op een dag als vandaag gerechten proeft waar zelfs kinderen veel zorg aan hebben besteed."

advertentie
advertentie