Magda Roestenburg en Reinier van Kuyk hopen dat de voucher-actie een groot succes wordt.
Magda Roestenburg en Reinier van Kuyk hopen dat de voucher-actie een groot succes wordt. Babs Bouwman

Voedselbank doet proef met vouchers

15 januari 2020 om 06:45 Maatschappelijk

AMERONGEN Een paar keer per jaar zamelt de voedselbank Utrechtse Heuvelrug voedsel in bij supermarkten. Klanten kopen producten, die vrijwilligers na de kassa innemen. Toen Magda Roestenburg, coördinator acquisitie Amerongen en Leersum, hoorde dat de voedselbank Apeldoorn met vouchers werkt in plaats van fysieke producten, was zij direct geïnteresseerd: ,,Ik vind het een fantastische manier om sneller en efficiënter te werken", aldus Roestenburg.

Babs Bouwman

Komend weekend op 17 en 18 januari staan de vrijwilligers met een voedselinzamelingsactie bij de Jumbo in Amerongen, waarbij ze een proef met de vouchers doen. De voedselbank is volledig afhankelijk van giften en donaties van lokale bedrijven, instellingen en particulieren. Er zijn rond de negentig gezinnen die de wekelijkse voedselpakketten hard nodig hebben.

Voedselbank Utrechtse Heuvelrug verschaft (tijdelijk) voedsel aan mensen die onder de armoedegrens leven. Wekelijks zetten meer dan 85 vrijwilligers zich in om ze te voorzien van voedselpakketten. Een enorme logistieke operatie. Het spreekt voor zich dat efficiënter werken heel welkom is.

Inzamelen met vouchers heeft veel voordelen, want de producten hoeven niet in kratten gedaan te worden en vervolgens weer uitgepakt in de loods. Het scheelt de chauffeur veel ritjes, maar ook voor de supermarkt is het in veel opzichten handiger. Voorheen werden de producten speciaal ingekocht en regelmatig aangevuld op een strategische plaats in de winkel. De inzamelkratten namen veel ruimte in en niet iedere winkel is daar groot genoeg voor. Vouchers lossen deze problemen op. Aan het einde van de actiedag vertelt de kassa hoeveel er gedoneerd is. De voedselbank kan nu op afroep de producten bestellen die niet meer op voorraad zijn in het magazijn.

VOUCHERS Komend weekend staan de vrijwilligers bij de Jumbo in Amerongen. Er zijn twaalf vouchers om uit te kiezen, waaronder drie pakketten: een kinderpakket, een ontbijtpakket en maaltijdpakket voor respectievelijk 2,50, 3,50 en 5,- euro. Roestenburg hoopt dat daar het meeste voor gekozen wordt. Er zijn ook vouchers met een kleiner bedrag, zoals een pak macaroni voor 0,74 cent of een potje groenten van 0,60 cent.

Roestenburg: ,,We proberen wel een beetje te sturen omdat we met een gelijkmatig aanbod onze cliënten beter kunnen helpen. Maar natuurlijk zijn we blij met alles wat de mensen geven." Magda Roestenburg is sinds twee jaar coördinator bij de Voedselbank. ,,Vrijwilligerswerk doe je voor jezelf. Ik word er gewoon blij van om mensen te helpen", vertelt Roestenburg.

Bestuurslid Reinier van Kuyk vult aan dat hij buitengewoon tevreden is over de goed draaiende voedselbank: ,,Ik ben trots op de goede sfeer en samenwerking van al onze enthousiaste vrijwilligers", aldus Van Kuyk.

ACTIE De Voedselbank Utrechtse Heuvelrug voelt zich bevoorrecht door de steun van veel supermarkten en bedrijven. Daardoor kunnen zij de cliënten voorzien van een uitgebalanceerd pakket waar ze de hele week van kunnen eten.

Afgelopen weekend schonk Jumbo Driebergen in verband met de aanstaande verbouwing alle nog bruikbare producten aan de voedselbank. Health Center Hoenderdaal heeft in de maand januari de mooie actie: Jij van de bank, voedsel naar de bank! Van ieder nieuw afgesloten fitnessabonnement gaat deze maand 25 euro naar de Voedselbank, onder het motto 'Kom jij in beweging voor jezelf én voor een ander?'

Meer informatie: voedselbankutrechtseheuvelrug.nl

advertentie
advertentie