Figaro Antonio: ,,Onderzoek naar hersentumoren is noodzaak.
Figaro Antonio: ,,Onderzoek naar hersentumoren is noodzaak." John Beringen

Figaro Antonio stept tegen kanker

30 oktober 2019 om 06:54 Maatschappelijk

AMERONGEN Figaro Antonio begon ooit te steppen voor een betere conditie. Vrij snel zou hij deze sport gaan beoefenen om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Hij vertelt over zijn beweegredenen en over de 'missies' die hij voltooide.

John Beringen

,,Ik begon in 2008 met steppen omdat ik mijn conditie wilde verbeteren", laat hij weten. ,,Op zeker moment kwam ik een paar mensen tegen, hier in het bos op de Amerongse Berg, die eveneens aan het steppen waren. Zij vertelden dat ze aan het trainen waren voor de sponsortocht op de Alpe D'Huez in Frankrijk die tot doel had om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Je zou kunnen zeggen dat door die ontmoeting bij mij de ogen op een bepaalde manier zijn geopend. Kijk, als je vrijwel niets af weet van medische zaken, heb je het idee dat een tumor toch altijd te verwijderen is. Maar in dat gesprek werd het mij pijnlijk duidelijk dat het met hersentumoren echter heel erg ingewikkeld ligt. Een tumor in de hersenen ontwikkelt zich veelal op een plaats waar je nagenoeg niets kunt beginnen omdat er dan nog veel grotere schade ontstaat als je daar zou opereren. En het kan iedereen op iedere leeftijd overkomen. Er bestaan natuurlijk wel behandelingen en medicatie, maar gedegen onderzoek vindt moeizaam doorgang doordat daar te weinig geld voor wordt vrijgemaakt. Zodoende heb ik dus ook meegedaan aan die sponsortocht en vanaf dat moment ben ik me blijven inzetten voor dat doel."

In de afgelopen jaren stepte Figaro steeds grotere afstanden. In de afgelopen zomer deed hij een 'ronde Nederland' waarbij hij in 18 dagen 1311 kilometer aflegde. ,,En ik had alles bij me om te overleven", gaat Figaro verder. ,,Een éénpersoons tentje, een slaapzak, extra kleren,een poncho en nog wat andere praktische zaken. Bij sommige campings keken ze trouwens wel vreemd op toen ik op de step kwam voorrijden. Maar als ik dan vertelde waar ik mee bezig was, gebeurde het wel eens dat ik van de campingeigenaar gratis mocht overnachten."

Zijn stem wordt zachter als hij over iets vertelt wat hij een paar jaar geleden meemaakte: ,,Ik leerde een jongen kennen, ene Kilian, en die bleek een inoperabele hersentumor te hebben Hij was 17 jaar toen ze dat ontdekten. Toen is hij zelf gaan steppen om geld in te zamelen en werd daardoor ambassadeur voor 'Stop hersentumoren'. En dat terwijl hij wist dat het voor hem zelf een aflopende zaak was. Dat ontroerde mij. Twee jaar geleden is hij overleden." Nadat Figaro dit gezegd heeft, neemt hij even een slokje uit zijn veldfles.

,,Weet je", gaat hij met een ietwat onvaste stem verder, ,,Het is niet te beschrijven wat er door je heen gaat als je dat van zo dichtbij ziet gebeuren bij zo'n jonge knul. Dat er meer onderzoek komt, is gewoon noodzaak. Slechts 0,3 procent geneest van een hersentumor.Dat percentage moet omhoog." Hij besluit met op te merken dat de weg beslist nog heel lang is. ,,Soms wordt een medische doorbraak ook wel bij toeval ontdekt, maar alles staat of valt natuurlijk met geld. Door het steppen heb ik een uitstekende conditie gekregen en zo lang ik lucht heb, zal ik daar mee blijven doorgaan voor dit doel." Hierop stopt hij de veldfles weer in de houder aan zijn stuur en stept verder.

Meer info over de bezigheden van Figaro of doneren, zie www.stophet.nl/acties/figaroantonio.

advertentie
advertentie