Oud-wielrenners Joop Zoetemelk en Jan Janssen poseren met de shirts van de Ronde van Spanje.
Oud-wielrenners Joop Zoetemelk en Jan Janssen poseren met de shirts van de Ronde van Spanje. La Vuelta Hollanda

Vuelta op de Heuvelrug moet een feest worden

Wielrennen

AMERONGEN De wielerronde van Spanje komt op zaterdag 15 augustus 2020 naar de Utrechtse Heuvelrug. In een etappe van het Brabantse Den Bosch naar Utrecht doorkruisen de profrenners diverse plekken in dit gebied. Natuurlijk razen de renners aan het publiek voorbij, maar rondom dit soort evenementen is er ook steevast ruimte voor feestelijkheden.

Danny van der Linden

Daarom was er maandagavond een bijeenkomst voor diverse partijen om mee te praten over de mogelijkheden om van de doorkomst van de 'Vuelta' een onvergetelijke dag te maken. Diverse ondernemers en verenigingen waren op het evenement afgekomen om met elkaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden.

GRAN SALIDA De Vuelta a España, ofwel Ronde van Spanje, is één van de drie grootste wielerwedstrijden ter wereld. Alleen de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië staan iets hoger in aanzien. In de ronde van Spanje komen de beste wielrenners van de wereld uit om te strijden voor de felbegeerde rode trui. Waar de Tour de France een gele trui en het 'Grand Depart' kent, spreekt men in Spanje van de 'Gran Salida' ofwel 'Het grote vertrek'. Dat vindt in 2020 plaats in Utrecht op vrijdag 14 augustus. Talloze sportliefhebbers zullen op die dag in de Domstad te vinden zijn om de grote namen van het wielerpeloton te aanschouwen. Zij zullen in een ploegentijdrit in actie komen.

Ook op zaterdag 15 augustus wordt er door de straten van Utrecht gefietst. Dan is de stad aankomstplaats in de tweede etappe die in Den Bosch van start gaat. Onderweg rijden de wielrenners dwars door de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Als toeschouwer hoef je niet te verwachten de toppers in alle rust te kunnen zien. In hoog tempo rijdt het peloton aan het publiek voorbij.

GEZELLIGHEID Juist daarom is de gezelligheid op doorkomst-plaatsen vaak goed georganiseerd. Behalve het feit dat dit zorgt voor extra sfeer, is het ook voor diverse ondernemingen en verenigingen de ultieme kans zich te profileren. Met nog minder dan een jaar te gaan, zijn de voorbereidingen daarvoor in elk geval getroffen. Organisaties die iets willen doen rond de Vuelta op de Utrechtse Heuvelrug dienen zich wel te melden.

Omwonenden van het parcours dienen wel rekening te houden met de wielerronde. Het kan aan de weg druk zijn, met name in en om de diverse dorpen. Ook zullen er wegen worden afgesloten om het peloton de mogelijkheid te geven de wedstrijd te rijden.

ROUTE Het peloton, bestaande uit wielrenners en volgwagens, zal via de Rijnbrug bij Rhenen de provincie Utrecht binnenrijden. Daar begint ook meteen de eerste klim als de renners de Grebbeberg passeren. Daar zullen ook de eerste bergpunten worden verdeeld, hoewel de echte bergen natuurlijk pas in het zuiden van Europa hun intrede in de wedstrijd doen.

Na de Grebbeberg zal de Amerongse Berg worden bedwongen. Dit zal gebeuren vanaf de zuidkant waarbij wielercafé De Proloog en Kasteel Amerongen worden gepasseerd. De bedoeling is dat er via Amersfoort en vliegbasis Soesterberg richting het Utrecht Science Park wordt gereden om in de Domstad te finishen. Kenners voorspellen daar een massasprint waar Nederlands beste sprinter Dylan Groenewegen als kanshebber hoog op de lijstjes staat.

Voor de regio Utrechtse Heuvelrug zal natuurlijk vooral het gedeelte van de etappe door de dorpen op de heuvelrug interessant zijn. Mensen die de ontwikkelingen willen volgen kunnen terecht op www.opdeheuvelrug.nl/vuelta voor meer informatie.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Driebergse schrijfster Maartje Kouwen verstopt nieuw boek in het wild 4 uur geleden
Afbeelding
Locoburgemeester Jorg ontbijt met leerlingen Wereldkidz Meander Leersum 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 11 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep gisteren
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen 5 okt, 07:58
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31