Verscholen in de Leersumse bossen op de noordwestflank van de Darthuizerberg ligt ‘De Hoogstraat’.
Verscholen in de Leersumse bossen op de noordwestflank van de Darthuizerberg ligt ‘De Hoogstraat’. Hubert van Zanten

'Contact hebben met anderen is belangrijk'

1 november 2019 om 07:11 Wonen

LEERSUM De opvangcentra voor asielzoekers zitten momenteel ‘bomvol’, liet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vorige week weten. Deze stijging heeft drie oorzaken: een licht stijgende instroom van asielzoekers; statushouders blijven door krapte op woningmarkt langer in de opvang; er is meer tijd nodig voor behandeling van asielaanvragen.

Hubert van Zanten

Verscholen in de Leersumse bossen op de noordwestflank van de Darthuizerberg ligt De Hoogstraat. Het buitenhuis uit 1914 was vanaf 1920 eigendom van Hendrikus Colijn die namens de ARP (voorloper van het CDA) tussen 1920 en 1939, vijf maal minister-president was. Het huis werd in 1943 gebruikt als herstellingsoord voor het Duitse Arbeidsfront. Vanaf 1948 werd het gebruikt door de Revalidatiecentrum De Hoogstraat die veel nieuwsbouw pleegde om de patiënten te kunnen huisvesten. Van deze gebouwen maakt COA nog steeds gebruik. In 1989 opende zij namelijk hier één van Nederlands eerste asielzoekerscentra.

REISLEIDER Gerben van Os is nu al bijna twee jaar de locatiemanager van De Hoogstraat. ,,Na mijn studie ‘docent grafische technieken’ ben ik eerst naar het buitenland gegaan, zo ben ik reisleider geweest in China, Tibet en Vietnam. Toen ik terug kwam in Nederland ben ik als uitzendkracht met asielzoekers gaan werken. Men dacht dat ik door mijn buitenlandervaring dat wel zou kunnen. Later ben ik een welzijnsopleiding gaan doen en uiteindelijk heb ik alle functies wel gehad. Het mooie vind ik dat je af en toe het verschil kan maken en je heel veel aardige mensen ontmoet.”

NIEUWKOMERS ,,De Hoogstraat is momenteel voor 95 procent bezet”, aldus Van Os. ,,Wij hebben nu maximaal 525 plekken, maar die kunnen nooit allemaal gevuld worden. Als wij een kamer hebben met vier bedden en daar zit een gezin van drie personen in, dan kunnen wij natuurlijk niet dat vierde bed aan iemand anders toewijzen.''

,,Tot augustus vorig jaar hadden wij vijftig plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV), dat zijn jongeren die zonder ouders asiel aanvragen. Deze groep hebben wij in overleg met de gemeente voor de duur van één jaar opgevangen. Tegenwoordig gaan de alleenstaande jongeren naar speciale kleinschalige voorzieningen.''

Van Os: ,,Nieuw is dat wij nu mensen uit de ‘proces opvang locatie’ (POL) hebben. Dat zijn mensen die helemaal in het begin van het proces zitten. Normaal gaan die naar Ter Apel en Budel, maar omdat die locaties door de langere wachttijden helemaal vol zitten vangen wij deze mensen nu ook op. Eerst hadden wij mensen die al wat langer in Nederland waren. De kinderen gaan bijvoorbeeld hier op het terrein naar de basisschool of met het openbaar vervoer naar de Internationale Schakelklas in Utrecht of Maarssen. Volwassenen leren ook Nederlands. Maar deze groep moet het basale Nederlands nog leren. Dat doen zij in Doorn of in het taalcafé op woensdagmiddag in de bibliotheek in Leersum.”

FIETSEN ,,Dat wij zo verscholen zitten in het bos is soms best lastig”, gaat Van Os verder. ,,Wij zijn een micro-dorpje, maar voor de integratie is contact met anderen belangrijk. Samen doe je alles. Zo zijn wij nu aan het starten met een fietsenwinkeltje op het terrein. De mensen gaan oude fietsen opknappen en die verkopen ze dan weer door aan de bewoners al hier."

,,Het is ook belangrijk dat ze leren niet van alles afhankelijk te zijn. En door iets te kopen creëer je eigenaarschap. En met een fiets zijn zij ook mobieler. Helaas kunnen wij de fietsen (nog) niet ophalen, maar als iemand een fiets over heeft kan die hem kwijt bij de receptie.”

advertentie
advertentie