Afbeelding
Staatsbosbeheer

Gemeente en provincie vragen kabinet om hulp na valwind

Politiek Noodweer in Leersum 2021

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht vragen het kabinet om hulp bij het herstel van de schade na een explosieve valwind in de dorpen Leersum, Valkenheide en een deel van Maarsbergen. In een brief aan minister-president Rutte stellen zij namens de betrokken organisaties voor om samen te werken aan de herinrichting van het gebied. 

,,Veel mensen in Leersum, Valkenheide en Maarsbergen maakten zich op voor het weekend toen er opeens, bijna uit het niets, een ongekend noodweer losbarstte. In ongeveer 30 seconden was het voorbij. Mensen gingen verbouwereerd de straat op en zagen de enorme ravage. Als luciferhoutjes waren duizenden bomen omgevallen, afgebroken, uit de grond gerukt”, zo begint de brief waarmee de situatie tijdens en de schade na de valwind treffend wordt omschreven. Woningen zijn onbewoonbaar geraakt, en de openbare ruimte werd onherkenbaar beschadigd. En bovenal zijn de inwoners in het gebied geschrokken, maar opgelucht dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen.

KANSEN De omvang en intensiteit van het herstel is te groot voor de gemeente, terreinbeheerders, en landeigenaren alleen, stellen de briefschrijvers. Dat is een zwaarwegend argument voor de vraag om steun aan het Rijk. Tegelijkertijd zien provincie en gemeente, samen met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en getroffen particuliere landgoedeigenaren, ook kansen. 

BIJDRAGE De partijen willen inzetten op strategisch bosbeheer, verhogen van de biodiversiteit, beperking van wateroverlast, en versterking van het cultuurlandschap. Daar is alleen wel meer voor nodig dan een bundeling van lokale en regionale inzet; de provincie en gemeente denken dat meerdere ministeries een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het herstel en de herinrichting.

Om het getroffen gebied weer te herstellen vragen gemeente en provincie om de steun van het kabinet. ,,Wij willen het kabinet graag uitnodigen om samen met ons aan het herstel van de schade te werken, en om zelf te komen kijken wat de impact van de valwind op de omgeving en de gemeenschap in onze dorpen is”, zegt burgemeester Frits Naafs. ,,Wij gaan dan met elkaar in gesprek om te ontdekken hoe we gezamenlijk een toekomstbestendig perspectief voor dit prachtige groene gebied kunnen creëren.”

Lees al onze artikelen over het noodweer in Leersum en de nasleep ervan in ons dossier.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 1 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04