Afbeelding
Staatsbosbeheer

Dartheide na valwind weer aangepast opengesteld

9 juli 2021 om 13:06 Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM Drie weken na de valwind die zoveel schade aanrichtte in Leersum, wordt op zaterdag 10 juli Dartheide weer aangepast opengesteld voor publiek. Een online kaart laat de recreant zien welk gebied weer is opengesteld en routepaaltjes wijzen de weg in het bos.

Nadat de valwind van 18 juni natuurgebieden de bossen rondom Leersum sterk heeft uitgedund, zijn boswachters van Utrechts Landschap continu bezig om de getroffen bossen van Utrechts Landschap (Dartheide en Breeveen) weer veilig te maken voor bezoekers.

In samenwerking met Staatsbosbeheer, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en eigenaren van particuliere natuurgebieden ontwikkelt Utrechts Landschap één kaart. ,,Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over hoe actueel de kaart is en weten we van elkaar precies wat er is vrijgegeven”, zegt Alex Westerman, boswachter bij Utrechts Landschap. ,,Het is een legpuzzel waar we allemaal aan meewerken.”

ACTUEEL De kaart en de meest actuele berichten zijn te vinden op de website van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Westerman benadrukt het belang ervan. ,,De belangrijkste paden in Dartheide zijn weer opengesteld, deze zijn met blauw-gemarkeerde routepaaltjes aangegeven. Een aantal paden blijft vooralsnog gesloten omdat daar de omgeving nog niet veilig is. We moeten er niet aan denken dat er buiten de paden iets met iemand gebeurt; ook hulpdiensten kunnen er niet komen. We zijn al heel blij dat er toch een deel veilig is en open kan.”

Het gaat nog een aantal weken duren voordat natuurgebied Breeveen, aan de andere kant van de N226, deels weer toegankelijk wordt voor publiek. ,,Behalve de talloze ontwortelde bomen en uitgebroken takken is ook het half-verharde pad op vele plaatsen zwaar beschadigd. Het kost veel tijd voor zoiets veilig gemaakt en gerepareerd is.”

GEDULD De samenwerkende eigenaren wijzen recreanten erop om niet af te wijken van de uitgestippelde paden. ,,Dit bemoeilijkt ons werk, en dat van onze aannemers. Het is secuur werk. We vragen recreanten om geduld en om de aanpassingen te respecteren”, benadrukt Westerman. ,,Veiligheid staat in dit geval voorop, en dat waarborgen we samen.”

Lees al onze artikelen over het noodweer in Leersum en de nasleep ervan in ons dossier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie