Afbeelding
Edith Hazelzet

Gemeente wil plan om groen karakter van Leersum te herstellen

23 juni 2021 om 18:43 Overig Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM Door de valwind van afgelopen vrijdag zijn veel bomen in een deel van Leersum omgewaaid en beschadigd geraakt. De gemeente wil nu een goed beeld krijgen van welke bomen zijn verdwenen. ,,Dat beeld willen we straks gebruiken om een goed herstelplan te maken, om zo het groene karakter van Leersum te herstellen.” 

Hoe de gemeente dat wil gaan doen, wordt op een later moment gecommuniceerd. ,,Op dat moment informeren wij inwoners ook verder over eventuele herplant van verloren gegane bomen.” 

DOORGEVEN Inwoners kunnen doorgeven welke bomen in hun tuin of erf zijn omgevallen of vanwege gevaar zijn of nog worden geveld. Dat kan door de boomsoort en de locatie te mailen naar bomenkap.leersum@heuvelrug.nl.. Foto’s van de boom kunnen ook worden meegestuurd. Inwoners hebben tot zondag 1 augustus de tijd om dit te doen.

De gemeente meldt verder dat veel bomen de afgelopen dagen direct te vellen. ,,In normale omstandigheden moet daarvoor van te voren een noodkapvergunning worden aangevraagd. Dat is nu uiteraard niet gebeurd en dat is in deze situatie ook heel logisch”, aldus de gemeente. 

NOODKAP Inwoners die een boom op hun perceel hebben staan die nog gekapt moet worden om gevaarlijke situaties te voorkomen, kunnen dit doorgeven. ,,Wij willen hen vragen om voor bomen die na maandag 5 juli worden gekapt wel vooraf een noodkap aan te vragen. Dit geldt ook voor het snoeien van meer dan 20 procent uit de kroon. De noodkap is een versnelde procedure, zodat de boom of de gevaarlijke delen daarvan ook snel verwijderd kan worden.”

Voor het aanvragen van de noodkap dienen inwoners minimaal één foto van de schade door te geven aan de gemeente. Hierbij moet de reden van de kap, de boomsoort en de locatie van de boom worden doorgegeven. Ook deze informatie kan gestuurd worden naar bomenkap.leersum@heuvelrug.nl.

DIEREN ,,In een boom kunnen beschermde soorten zoals vogels of vleermuizen leven. Wij willen inwoners vragen om de leefomgeving van deze soorten waar mogelijk niet te verstoren”, meldt de gemeente verder. ,,Het is mogelijk om een deel van de boom veilig te stellen en de leefomgeving te behouden. Boomstammen met holtes kunnen inwoners indien mogelijk omhoog leggen, zodat dieren eventueel uit de holte kunnen ontsnappen.

De gemeente wil inwoners verder meegeven dat bij het uitvoeren van kapwerkzaamheden schade kan ontstaan aan andere objecten. ,,Wij willen hen adviseren om de werkzaamheden door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren.”

Leersum werd vrijdag getroffen door extreem noodweer. In korte tijd veroorzaakte dat grote schade. Het KNMI bevestigde maandagavond dat het ging om een valwind. Bekijk alle foto’s van de storm terug in ons foto-album en lees alle updates terug in ons liveblog. Lees al onze artikelen over het noodweer in Leersum en de nasleep ervan in ons dossier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie