Afbeelding
Pixabay

Gemeente Utrechtse Heuvelrug blijft gewoon in vuilniszakken snuffelen

12 mei 2021 om 14:50 Politiek

HEUVELRUG De gemeente stopt niet met het openen en doorzoeken van vuilniszakken, als inwoners die niet ín, maar naast officiële vuilcontainers deponeren. Een gerechtelijke veroordeling eerder dit jaar leidt niet tot aanpassing van het beleid. Dat zegt afvalwethouder Hans Waaldijk (Open), naar aanleiding van vragen van deze krant. ,,We blijven controleren op troep die in de openbare ruimte wordt achtergelaten”, aldus Waaldijk.

Vorig jaar troffen gemeentelijke handhavers een huisvuilzak aan, naast een ondergrondse container aan de Driebergse Groenhoek. Tijdens het doorzoeken van de inhoud, werd een medicijndoosje aangetroffen. Daarop stonden de naam en het adres van een patiënt vermeld. ,,Kip ik heb je”, dacht de gemeente en geheel in lijn met de plaatselijke Afvalstoffenverordening kreeg de Driebergenaar een boete van 150 euro op de mat.

GEEN BEWIJS Die ontkende echter bij hoog en laag dat hij de huisvuilzak naast de container had gezet en legde zich niet bij de boete neer. Volgens hem kan een aangetroffen medicijndoosje geen onomstotelijk bewijs zijn, dat hij daadwerkelijk een overtreding had begaan. Voordat de boete werd opgelegd, had het college eerst opdracht moeten geven om de zaak verder te onderzoeken. Door een technische hapering kan het immers voorkomen, dat de vuilniszak in de container niet naar beneden valt.

VERKLARING Bij zijn beroepschrift aan de Raad van State overlegde de Driebergenaar bovendien een verklaring van zijn huishoudelijke hulp. Die had gezien dat kinderen een afvalzak uit de Groenhoek-container haalden, die ernaast zetten en hun eigen afvalzak in de container deponeerden. De beboete inwoner bezwoer dat hij zelf nooit afval naast de container plaatst, omdat hij begaan is met het milieu. Hij ergert zich juist aan de rommel rond de container, die hij vanuit zijn woning kan zien.

GELOOFWAARDIG De Raad van State vond de argumenten van de inwoner geloofwaardig en tikte de gemeente op de vingers. Die had ten onrechte aangenomen, dat de betrokken inwoner zelf verantwoordelijk was voor het plaatsen van zijn vuilniszak naast de container. In zijn reactie zegt wethouder Waaldijk, dat de gemeente voortaan zorgvuldiger zal zijn bij de opsporing en handhaving. 

VRIJWILLIGERS ,,Maar we veranderen ons beleid niet”, aldus Waaldijk. Hij vindt het belangrijk om het achterlaten van afvalzakken in de openbare ruimte aan te pakken. ,,Er zijn in onze gemeente een heleboel vrijwilligers die hun vrije tijd opofferen om de troep van een ander op te ruimen. We zijn het ook aan hen verplicht om de handhaving gewoon voort te zetten.”

door Michiel Schaaij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie