Afbeelding
Pixabay

Burgemeester ondertekent brandbrief over Gemeentefonds

9 juni 2020 om 14:16 Politiek

HEUVELRUG Burgemeester Frits Naafs heeft maandag in een brandbrief aan de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties de noodklok geluid over de omvang van het Gemeentefonds. Dit deed hij samen met twintig andere Utrechtse burgemeesters. 

De Rijksoverheid stopt jaarlijks een deel van de belastingopbrengsten in het Gemeentefonds. Gemeenten ontvangen daaruit geld om hun taken uit te voeren. Maar de afgelopen jaren zien de gemeenten een groei in de structurele verantwoordelijkheden, zonder dat er naar eigen zeggen een stijging in de algemene uitkering van het Gemeentefonds plaatsvind. 

VOLDOENDE MIDDELEN In de brief roepen de 21 burgemeesters de ministers op om niet alleen naar de verdeling te kijken, maar ook naar de hoogte van het totale bedrag in het Gemeentefonds. ,,Geef ons voldoende middelen om onze gemeenten vitaal te houden. Voorzieningen zoals bibliotheken, zwembaden en musea zijn van groot belang. Het zou zonde zijn wanneer deze organisaties hun deuren moeten gaan sluiten,” aldus de oproep in de brandbrief.

De brief is een een initiatief van de burgemeesters van Vijfheerenlanden en Montfoort. ,,Het vlees is inmiddels echt van onze botten. We teren in op onze reserveposities, hebben de lokale lasten verhoogd en hebben oog voor een efficiënte en effectieve inzet van onze middelen", aldus Burgemeester Van Hartskamp van de gemeente Montfoort. ,,Nu is het echt tijd voor de landelijke overheid om boter bij de vis te doen en te voorkomen dat wij als gemeente nog minder voorzieningen in onze gemeenten overhouden.” 

advertentie
advertentie