Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

'Veel van ons ervaren voor het eerst een wereld waarin vrijheden zijn ingeperkt'

Historie

HEUVELRUG Burgemeester Frits Naafs heeft maandag zijn jaarlijkse toespraak in het kader van dodenherdenking uitgesproken. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Tweede Wereldoorlog. Vanwege het coronavirus kunnen we dit jaar niet gezamenlijk bij de monumenten in de gemeente herdenken, vandaar dat het via deze video gebeurt, met beelden van de monumenten én natuurlijk de toespraak van de burgemeester.

,,Voor het eerst ervaren veel van ons een wereld waarin veel van onze vrijheden tijdelijk ingeperkt zijn", zegt de burgemeester onder meer. ,,Waarin we niet vrijuit kunnen gaan en staan waar we willen, vrienden en familie kunnen omhelzen of bezoeken of kunnen genieten van horeca, cultuur of sport. Vrijheden die in de loop van de jaren volkomen vanzelfsprekend zijn geworden. Mensen die wél in oorlogssituaties hebben geleefd, kunnen in deze tijd extra last van verdrietige en nare herinneringen hebben. Het is belangrijk dat we daar aandacht voor blijven houden."

Naafs roept ook op tot samenwerking. ,,Als oorlogen ons iéts hebben geleerd, dan is het dat we het samen moeten doen en dat je er samen weer bovenop kunt komen. Meer dan ooit weten we dat we samen verantwoordelijk zijn om elkaar te helpen, straks samen de schouders onder het herstel te zetten en vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. 75 jaar vrijheid moet worden verdedigd en blijft werk in uitvoering."

De hele toespraak van de burgemeester is te beluisteren in de video bij dit artikel. De toespraak nalezen kan op de website van de gemeente.

Bron video: Gemeente Utrechtse Heuvelrug

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 16 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30