Vrijdagochtend was het weer raak bij de tunnel in Maarn.
Vrijdagochtend was het weer raak bij de tunnel in Maarn. BDU

Weer raak in het tunneltje; geen geld voor maatregelen

15 mei 2020 om 15:50 Politiek

MAARN Opnieuw was het raak bij het Maarnse dorpstunneltje. Voor de zoveelste keer knalde een bestelbus tegen het viaduct. Maar verkeerswethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) wil geen gemeentegeld steken in extra waarschuwingsmaatregelen. Daarmee kreeg VVD-raadslid Evert de Boer, die kritische vragen had gesteld, het deksel op de neus.

Michiel Schaaij

INCIDENT Boonzaaijer lichtte zijn weigering donderdagavond in een raadscommissie toe. Hij werd door De Boer gewaarschuwd, dat statistisch gezien de volgende aanrijding voor de deur stond. Een halve dag later werd zijn voorspelling bewaarheid en ging het weer mis. Net als de laatste drie keer, vond het incident aan de zuidkant van de tunneltjes plaats.

NIET GEWEND Jaarlijks gaat het meerdere keren fout in de viaducten onder de spoorlijn en de A12. Bestuurders van bestelwagens schatten de hoogte niet goed in en klappen daardoor in volle vaart tegen het tunneldak. Uit informele contacten blijkt, dat het in veel gevallen gaat om gelegenheidschauffeurs, die een bestelbusje hebben geleend of gehuurd en niet gewend zijn aan de hoogte daarvan.

Maar college houdt de knip op de beurs

OPLOSSINGEN ,,Wat gaan we eraan doen? Er zijn natuurlijk oplossingen”, aldus raadslid De Boer. Hij doelde daarbij op de verschillende waarschuwingsmiddelen die tot dusver in Maarn onbeproefd zijn gebleven. Te denken valt aan LED-attentieborden of zelfs een systeem om de hoogte van naderende voertuigen te signaleren. Eenvoudiger - en dus goedkoper - zijn fysieke hoogtebegrenzers. 

HOOGTEBEGRENZER Niet voor het eerst weigerde Boonzaaijer, die behalve verkeer ook financiën in zijn portefeuille heeft, om voor het tunneltje te investeren. ,,Maar als ProRail een hoogtebegrenzer wil plaatsen, wil ik daar wel aan meewerken”, aldus de wethouder. Hij zei daarover contact te hebben gehad met de railbeheerder, maar die heeft de bal teruggekaatst. ProRail is niet van plan om maatregelen te betalen in de openbare ruimte van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

SCHADE Verder heeft de gemeente de kwestie aangekaart bij Rijkswaterstaat en aannemer BAM. Uit die gesprekken bleek dat wordt voldaan aan alle eisen, die aan viaducten worden gesteld. Overigens zijn er maar weinig Maarnse tunnelongevallen bij de politie gemeld. Waarschijnlijk komt dat, omdat er geen gewonden vallen en de schade zich tot materiële zaken beperkt. 

Afbeelding
advertentie
advertentie